Прва Свемирска конференција у Београду - SEE Universe 2020

БЕОГРАД: Прва Свемирску конференцију Југоисточне Европе у Србији под називом "SEE Universe 2020 - South East Europe Space conference" биће одржана 2. и 3. априла 2020. године у Научно-технолошком парку у Београду и окупиће преко 100 учесника из разних области свемирског сектора, најавили су из Канцеларије Србије за свемирске науке, истраживања и развој.
svemir pixabay
Фото: pixabay.com

Сајам Конференција састојаће се из неколико целина: академија и образовање, индустрија 4.0 и иновације и друштвено-хуманистички сегмент.

Поменути догађај окупиће домаће и међународне кадрове из области свемирских наука и индустрије и позиционираће Београд на светској мапи иновације и индустрије 4.0, што ће унапредити развој националних капацитета, технологије и иновација, међународну сарадњу, размену знања и стварање нових радних места, а све у циљу одрживог развоја. Конференција "SEE Universe 2020" представљена је у априлу 2019. године на Конференцији Уједињених нација у Кини, када је наишла на одличну реакцију и подршку међународне заједнице.

У јуну 2019. године, Конференција је такође представљена на овогодишњем Paris Air Show, а у септембру и октобру на две међународне конференције у Немачкој и Пољској. У новембру, SEE Universe 2020 биће представљена на Конференцији Уједињених нација у Бечу, као и на аеросвемирском индустријском форуму у Кини. До сада су конференцију подржали бројни домаћи и страни универзитети, компаније, организације и институције.

Сербспаце је невладина организација основана у Београду у августу 2016. године и ради на укључивању Србије у свемирски сектор и међународну заједницу.

Активности Канцеларије се заснивају на три области: академија, индустрија и друштво. Развијена је као кровна организација која би укључила сва релевантна лица, организације, академске установе, привредна лица и представнике државе из области свемирског сектора у Србији.

Циљ организације јесте изградња капацитета и развој свемирског сектора у Србији путем развоја науке, привреде, регионалне и међународне сарадње, као и путем укључивања у међународне организације и комитет УН-а за мирољубиво коришћење свемира.

"Након многобројних међународних конгреса и конференција Уједињених нација на којима сам учествовао и представљао своје радове, неизмерно је задовољство што имам прилику да следеће године организујем прву Свемирску, односно Астронаутичку конференцију у Београду. Конференција ће имати три тематске сесије, односно академски, индустријски и друштвено- хуманистички сегмент, а који прате три стуба нашег рада као Канцеларије" казао је Милан Мијовић оснивач и председник Сербспацеа.

Он је додао да ће на конференцију учествовати домаће и стране говорнике са темама из разних области свемирских наука: од права и политика, архитектуре, механике, инжењерства, даљинског очитавања Земље, телекомуникација, медицине па до ракетних система и истраживања микрогравитације.

Како наводе у Канцеларији, можда најважнији део целе Конференције јесте друштвено - хуманистичка сесија на којој ће се кроз панел дискусију говорити о томе да свемир данас није резервисан само за најразвијеније државе света, и да Србија треба да се укључи у свемирску заједницу.

Свемир данас не значи истраживачке мисије и освајање нових планета, већ користи које нам сателитске технологије могу донети. Ради се о примени ових технологија у области смањења штета од природних непогода, поплава, несрећа, побољшања пољопривреде, урбаног развоја, али и развоја науке и индустрије.

Такође, јако је битно истаћи да Србија може да приступи разним међународним програмима употребе сателитских снимака без икакве финансијске накнаде, а што је Сербспаце представио на Конференцији Уједињених нација о примени сателитских технологија у области вода и заштити од непогода у Пакистану у марту 2018. године.

Агенда 2030 и Циљеви одрживог развоја биће тема ове сесије, те се очекује присуство представника Уједињених нација, као и присуство представника Канцеларије УН-а за питања свемира.

EUR/RSD 117.5637
Најновије вести