Расписан нови конкурс за избор 54 заменика тужилаца

БЕОГРАД/НОВИ ПАЗАР : Државно веће тужилаца (ДВТ) поново је расписало конкурс за избор 54 заменика јавних тужилаца у Србији, који ће бити спроведен по новом Правилнику за рангирање кандидата, сазнаје Тањуг. 
sudnica
Фото: Tanjug

Ово ће бити први конкурс на који ће се применити одредбе о равноправној заступљености националних мањина у правосудном органу које предвиђа нови Пословник о раду ДВТ.

Конкурс ће бити објављен у Службеном гласнику у четвртак, када ће почети да тече рок од 15 дана за пријаву кандидата.

Члан ДВТ Станислав Дукић рекао је данас за телевизију Јединство да је расписан конкурс и за два заменика јавног тужиоца у Основном тузилаштву у Новом Пазару.

Он је појаснио да је нови конкурс уследио пошто је на јучерашњој седници ДВТ донело одлуку да повуце предашњу предлог кандидата за избор 17 заменика јавних тужилаца који је прошлог месеца достављен у Народну скупштину, а након што је скупштина већу вратила тај предлог одлуке.

До враћања односно повлачења предлога кандидата дошло је због привремене мере Уставног суда којом је суспендована примена Правилника по којем су кандидати били предложени.

ДВТ је у међувремену изменио процедуру из Правилника и расписао нови конкурс.

Дукић је појаснио да ће сада бити расписан конкурс за два тужиоца у Новом Пазару због велике оптерецености тужилаца у том граду.

EUR/RSD 117.1793
Најновије вести