Ресавска пећина и водопад Лисине магнет за туристе

ДЕСПОТОВАЦ: Иако су школска деце на распусту и нема екскурзија Ресава је пуна туриста, највише их је у Ресавској пећини, код водопада Лисине - Велики бук, средњовековног манастира Манасија али и оних које привлачи водопад Прскало, природни резерват прашума Винатовача или историја угљарства овог краја смештена у Музеју угљарства у Сењском Руднику.
r
Фото: Youtube Printscreen

Ресаву, Бељаницу и Кучајске планине ових дана, походе и љибитељи планинарења, спелеолошких атракција, берачи гљива, ловци на дивљач и пастрмке, изјавили су Тањугу туристички радници и власници ресторана и угоститељских објеката у овом крају и шумари.

У Ресавској пећину, спелеолошком бисеру и најпосећенијој пећини Србије, и драгуљу Горње Ресаве, како зову водопад Лисине, посебно је велика посета викендом. Долазе домаћи гости из готово свих крајева Србије, али из иностранства.

Задовољни су и угоститељи у Лисинском рају и Водопаду, у којима се викендом тражи место за столом да се руча или попије пиће.

Ресавска пећина, коју је лане посетило 70.000 домаћих и страних туриста. За туристе је отворена 1972. године. Од 2.830 метара истраженог простора, за посетиоце је доступно 800 метара. С обзиром да је стална температура у пећини седам степени, на улазу у пећину гостима, који нису добро обучени, изнајмљују јакне, цена је 100 динара.

Лисине, са водопадом Велики бук је споменик природе прве категорије и туристичка атракција на падинама планине Бељанице. Налази се на 380 метара надморске висине а вода пада са 25 метар висине у језеро. Привлачно да се направи селфи и фотографија а праве их сви који имају "паметне" телефоне.

 

EUR/RSD 117.5731
Најновије вести