Ружић: У 2018. радимо на индексу задовољства грађана

БЕОГРАД:  Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је данас да ће се у овој години радити на индексу задовољства грађана радом општина те да су у то уложена "не мала" средства.
Ministar Branko Ružić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Потребно је осмислити критеријуме и показатеље добре управе на локалном нивоу уз јачање њихових капацитета да управљају ресурсима и да подижу квалитет услуга које пружају грађанима", рекао је Ружић на скупу “Мапа пута за добро управљање иституцијама у Србији и Црној Гори” где је представио рад Министарства на чијем је челу. 

Индекс задовољства је, каже, нешто у шта ће се ове године уложити велика пажња и за шта су опредељења значајна средства."То ћемо први пут у Србији урадити јер је важно знати шта грађанин у некој општини каже о раду председника општина али и службеника на шалтеру", истакао је Ружић.

Тај пројекат ће, према његовим речима, трајати две године и на основу њега ће се лоцирати слабе тачке које ће потом бити саниране.Ружић је на скупу поручио и да, иако је чланство у Европској унији приоритетан спољнополитицки циљ Србије, реформа јавне управе се спроводи због грађанки и грађана Србије.

“Јавна управа у последњих неколико година пролази кроз веома динамичан процес трансформације и све је базирано на стратешким документима”, рекао је он.Према Ружићевим речима, јавна управа у Србији дели “судбину трансформације” са осталим земљама у региону, а све у контексту евроинтеграција.

“Србији је чланство у ЕУ приоритетан спољно политички циљ а реформу јавне управе спроводимо због крајњих корисника, односно грађанки и грађана”, каже ресорни министар.Он је оценио да иако су документа на којима се ради од значајне важности, много су важнији службеници који спроводе ту реформу.

“Зато је њаважније кључно управљање људским ресурсима када је реч о реформама”, истиче Ружић.Представљајући новитете у раду Министрства државне управе и локалне самоуправе, Ружић је поменуо Закон о националној академији за јавну управу која би, према његовим речима, треало да почне са радом током ове године.

“То је од великог значаја како бисмо довели до тога да се сви управни закони на јединствен начинн спроводе на читавој територији Србије”, истакао је Ружић и додао да још увек постоји ситуација да се у различитим срединама различито спроводе исте одредбе закона.Ружић је истакао и да је доношење Закона о општем управном поступку створило основ за добру комуникацију службеника којим је уређено да се размена података обавља између служби уместо да грађани “шетају од шалтера до шалтера и доносе још један документ”.

Говорећи о еЗуп програму који омогућава електронску размену података, ресорни министар је истакао да га активно користи више од 50 општина и градова а да се сваки дан све више општина и градова уводи у ту праксу.Он је говорио и о потешкоћама са којима се у пракси сусрће, па је тако, каже он, понекад тешко технолошки описмењавати “бирократизовани апарат” односно људе који то не желе иако би им то олакшало посао.

У закључку свог обраћања, Ружић је поручио да се иде крупним корацима напред, а да је Влада Србије усвојила предлог Закон о електронској управи што ће, према његовим речима, на систематски начин обавезати на примену модерних технологија у свим администрастивним поступцима који грађани и привреда имају са државом.

“Наша премијерка и моја претходница Ана Брнабић на томе ради много као и читава Влада. Ефекте овог Закона осетиће и грађани и привреда али и запослени у локалним самоуправама”, каже Ружић и додаје да то повећава сигурност и транспарентност рада те смањује могућност корупције.

EUR/RSD 117.5042
Најновије вести