Ружић: Улагање у науку је кичма развоја сваког друштва

БЕОГРАД: Научно-технолошки напредак и улагање у науку кичма је развоја сваког друштва, изјавио је данас министар за просвету, науку и технолшки развој Србије Бранко Ружић.
Dan_Massinskog_ruzic
Фото: Танјуг (видео)

Ружић је, на свечаности поводом дана Машинског факултета у Београду, истакао да су темељи образовања у тој области постављени још 1863. године када је Универзитет у Београду донео одлуку о увођењу машинских предмета.

Он је честитао Машинском факултету 72 године рада и приметио да машинске инжењере школоване у Србији траже широм света.

Наводећи да је пандемија ковида-19 увела неке "нове реалности" у образовање и променила парадигму учења, Ружић је указао да се преко ноћи прешло на онлајн платформе и да је држава успела брзо да одреагује.

Подсетивши на експозе премијерке Ане Брнабић, рекао је да ће се радити на томе да се створе услови да се експерти врате у земљу.

"Сматрам да су и претходне владе доста покренуле, али доста тога имамо и да завршимо", рекао је Ружић.

Говорећи о четвртој индустријској револуцији, Ружић је изразио наду да она неће довести до дехуманизације друштва већ да ће бити полуга која ће помоћи да се читава планета још више у вредносном систему "уподоби" и с технолошким развојем, али да се не забораве етика и морал.

Ректорка Београдског универзитета Иванка Поповић приметила је да је 2020. година била изузетно изазовна за све чланице Универзитета, не само због пандемије, али је, каже, Универзитет показао снагу да може да се прилагоди и да одговори на све изазове.

"То охрабрује да ћемо и ово стање пандемије која постаје део нашег живота сада успети да превладамо", истакла је Поповићева.

Фото: Танјуг (видео)

Она је указала да је направљен врло велики помак када су у питању технички факултети, с обзиром да је БУ примљен у удружење које окупља најбоље универзитете из области техничких и природних наука.

"Не бих се освртала на финансијке аспекте око тога шта нас огрничава да радимо више, али верујем да ће бити прилике да о томе разговарамо с новим министром и верујем да ћемо успети да оптимизујемо средства да универзитети могу да пруже максимално у овим околностима", рекла је Поповићева.

Председник САНУ Владимир Костић честитао је Машинском факултету 72. рођендан и поручио да с великим поштовањем одаје признање свима који су "избацивали" студенте са дипломом у рукама.

Пратимо ситуацију, за сада без преласка на онлајн

Министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Бранко Ружић изјавио је данас да за сада нема разлога да се с комбиноване пређе на онлајн наставу, наводећи да ће се пратити ситуација са епидемијом корона вируса и да ће се у договору са Кризним штабом доносити одлуке.

Ружић је новинарима на Машинском факултету рекао да се подаци разматрају на дневном нивоу, те да у 11 управних округа у Србији корона није ушла у образовни систем, а да је у Београду у октобру само 0,024 одсто ученика или студената добило корону.

"Ти резултати говоре да смо направили добру брану и да смо мерама одговорили на изазов, али свакако смо алармирани ситуацијом у окружењу, као и у развијеним земљама Западне Европе", рекао је Ружић и додао да ће се ситуација и даље пратити и доносити одговарајуће одлуке.

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести