Шеклер: Увек је боље комбиновати вакцине

БЕОГРАД: Не треба бежати од комбинације вакцина, изјавио је данас имунолог и вирусолог Миланко Шеклер и додао да је увек боље комбиновати вакцине, ако је могуће са различитим сојевима, а ако није могуће, онда са различитим платформама.
e
Фото: Pixabay.com

Шеклер је за РТС рекао да, када се прича о трећој дози, говори се о појачању заштите како би она била боља и дуготрајнија.

Он је подсетио да је још у марту предлагао да се дозволи трећа доза за особе за које се не може доказати да је њихов организам након две дозе створио икакав ниво антитела.

Како је прецитирао, то се односило на старије појединце, мушкарце, код којих је имунолошки систем ослабљен да је реакција на вакцину много слабија него код људи просечних година и просечног здравља.

"Поуздано кажем из вишедеценијског искуства, сигурно је боље да се уради комбинација", навео је Шеклер, који је иначе са Ветеринарског института у Краљеву.

Он је подсетио да су неке државе у свету почеле да дају трећу дозу, попут Бахреина и Уједињених Арапских Емирата, који су, након Синофарма, давали грађанима Фајзер или Астразенеку.

Сматра да треба да се виде резултати и наше студије о ефкасности вакцина како би се видело "шта смо добили од вакцине, колики је проценат заражених и колико је њих било хоспитализовано, какве су симптоме имали од појединих вакцина, па да се онда све то стави на сто".

"Убеђен сам да они који су примили Синофарм, сада треба да приме векторску платформу, потребна је само једна, не две дозе, али немам доказ", рекао је Шеклер.

Говорећи о Егзиту и журкама, он је оценио да је Егзит изгледао као и сваке године, осим прошле.

"Ако епидемиолошки гледамо, принципи који су успостављени пре организације Егзита и оно што је договрено са организатором било је сасвим коректно и ако је то поштовано на начин да су унутар концерта могли да буду само вакцинисани, или са негативним тестом, или са потврдом да су прележали болест – онда мислим да, без обзира на огромну гужву, ризици заражавања би требало да су јако мали", рекао је Шеклер.

Истакао је да су слични огледи под сличним условима вршени широм Европе и показали су да, уколико се примењују ови принципи, или чак само тестирање, удео новозаражених у тим условима је потпуно занемарљив.

Шеклер сматра да је чудно што се исти принципи са Егзита не примењују за сличне локације, организаторе сличних догађаја у мањим обимима, на сплавовима и ноћним клубовима и пита зашто је проблем наложити владнику да може унутра локала да прими само вакцинисане или документовано преболеле или са негативним тестом.

"Када би се то тако радило, ризици од заражавања би били мининални. У условима где постоји ограничење капацитета, да се носе маске, да је добро вентилирана прострија, то је подложно непоштовању и тешко проверљиво", рекао је он.

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести