Сеничић: Ваучери важе за уговоре потписане до 15. марта

БЕОГРАД: Право на заменска путовања, такозване ваучере, имају путници који су потписали уговор са агенцијом до 15. марта, а те ваучере моћи ће да искористе до краја следеће године, рекао је данас за Танјуг директор YUTA Александар Сеничић.
aleksandar senicic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

Према његовим речима, у Србији је до 15. марта око 240.000 путника уплатило путовање, а уколико ваучер не искористе до краја следеће године, новац ће им бити враћен од 1. јануара 2022.

"Заменска путовања могу да користе кад год хоће, кад год се одлуче, морају бити у контакту са својом туристичком агенцијом, то важи за сва путовања за која су потписани уговори до 15. марта", рекао је Сеничић.

То значи да уколико би путници данас уплатили путовање не би имали право на заменско путовање, односно ваучер, већ би путовали у складу са Законом о туризму.

Упитан да ли очекује да ће бити цене аранжмана бити веће због ограниченог броја људи у хотелу или јефтиније како би привукле туристе, Сеничић каже да за сада нема промена цена и да су на истом нивоу у којем су уговорене.

"Важно је да видимо какав ће одзив бити и како ће се развијати ситуација на терену, од тога ће зависити поитика цена. Ја не верујем да може доћи до неког великог поскупљења, више сам мишљења да може доћи до смањења цена у одређеним терминима уколико желе да попуне постојеће капацитете", рекао је Сеничић.

Истиче да због вируса страх још влада у целој Европи и да не вцерује да ће велики број људи ове године путовати.

Важно је, додаје, сачекати протоколе и видети како ће изгледати смештај у хотелима у Турској и Грчкој, јер, каже, то још није познато.

"Видећемо да ли ће хотели моћи да буду попуњени у већем проценту од тих 50 до 60 одсто какао се прича. Уколико буде тако, онда морамо бити спремни на то да неки хотели неће бити отворени, јер им се финансијски неће исплатити", каже Сеничић.

Туирстима ће, уколико хотели које су одабрали не буду радили, агенција ће понудити алтернативу, а у крајњем случају могу, они могу да траже ваучер.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести