СКОНУС прославио Међународни дан студената и 10 година рада

БЕОГРАД: Свечаном академијом у Старом двору у Београду, Студентска конференција универзитета Србије (СКОНУС) прославила је вечерас Међународни дан студената и десет година рада.
SKONUS proslavio Međunarodni dan studenata i 10 godina rada Foto:Tanjug/video
Фото: СКОНУС прославио Међународни дан студената и 10 година рада Фото:Танјуг/видео

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је да је образовање један од основних приоритета актуелне владе и да су људи, а посебно млади један од основних потенцијала наше земље.Честитала је Међународни дан студената и десет година рада СКОНУС-а коме је захвалила на свему што је учинио за Србију.

"Урадили сте много, много више него што би се очекивало за једну релативно младу организацију. Хвала вам што сте ујединили све наше студенте и факултете и што данас представљате 250.000 студената широм Србије. Једини начин да сви заједно будемо јачи и боље радимо јесте да смо јединствени и у томе ће вас Влада Србије увек подржати, у томе ћете у мени увек наћи снажног партнера и моја врата ће за вас увек бити отворена", истакла је Брнабићева.

Навела је да је високо образовање доста другачије од основног и средњег јер, додала је, не постоји много ствари које влада може директно да учини за високо образовање због аутономије факултета и универзитета."Много је лакше да утичемо на реформе у основним и средњим школама и ту смо можда и много више урадили него када је реч о високом образовању", рекла је премијерка.

Фото: Премијерска Ана Брнабић Фото:Танјуг/видео

Истакла је да ће Влада Србије увек поштовати аутономију универзитета и да не жели да се меша у њу.

"Због тога је ваша одговорност много већа јер управо у тој области можете да мењате много више, наравно с ректорима, проректорима, деканима наших факултета. У тој синергији између вас и надам се још већој синергији с привредом и приватним сектором треба да се створи најбоље могуће високо образовање за нашу земљу", рекла је премијерка.

Како је додала, Влада Србије је ту да направи најбоље могуће услове за то - да слуша пажљиво, препозна добре идеје и помогне да се оне остваре.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је рекао да влада ради на томе на младе људе задржи у Србији на квалитетним пословима.

"То није фраза", рекао је Шаречевић и навео да је економија урушавана деценијама и да је требало од почетка је градити, али да долазак добрих компанија и развојних центара дају шансу младим људима да у Србији граде своју будућност.

Шарчевић је указао да је потребно вратити квалитет српском образовању, нарочито академском, које, додао је, мора да буде видљиво, препознатљиво и за углед држави.

Фото: Министар омладине и спорта Вања Удовичић Фото: Танјуг/видео 

Министар омладине и спорта Вања Удовичић је СКОНУС-у честитао десет година рада.

"Тај јубилеј носи огромне победе и мале поразе из којих сте највише и научили, јубилеј који вас је јачао, из кога сте учили и који вас је чинио оним што представљате, а то је интелектуалну будућност Србије и на томе вам честитам, али и јубилеј који носи са собом огромну одговорност онога што данас представљате као идоли вашим и будућим генерацијама које желе да буду на вашем месту", рекао је Удовичић.

Истакао је да су млади и студенти приоритет садашње владе која ће се, додао је, увек трудити да имају бољи статус.

"Без обзира на успехе које смо постигли у претходном периоду, нисмо задовољни у потпуности. Тежимо увек највишим циљевима које сматрам достижним. Сваки одсањан сан креће јасном одлуком данас, одлуком да желим да будем бољи, најбољи на свету, да желим да представљам свој универзитет, место, улицу, породицу, родитеље на најбољи начин", додао је Удовичић.

Председник СКОНУС-а Милан Савић је рекао да студенти у Србији знањем и науком осмишљавају ново и боље, а припремајући се за будућност траже одговор на питање како урадити најбоље.

"Одговор је у нама, у нашем мишљењу, младости која ће се залагати за боље, утицајније, квалитетније, а све у корист стваралачког и хуманог, националног и државног. Промовишући данас наше резултате, ми изнова потврђујемо да нас СКОНУС у континуитету оснажује новом мишљу и додатним утицајем", навео је Савић.

Како је истакао, студенти универзитета у Србији су одважно показали своје јединство недвосмисленим активностима у Европској студентској унији спречивши чланство такозваних косовских студената у тој организацији.

Савић је нагласио да су студенти основна матрица свих универзитета и битни чиниоци у релевантном одлучивању.

Међународни дан студената се обележава у знак сећања на 17. новембар 1939. године, када је страдало 20 чехословачких студената који су демонстрирали против нацистичке окупације.

Тај датум представља симбол борбе младих људи, студената, за образовање и друштво.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести