Брнабић: Задовољни смо резултатима из Беле књиге, може боље

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изразила је данас задовољство што је Србија успела да испуни више од 40 одсто испуњених препорука из “Беле књиге”, оцењујући да је то добар резултат, али да је могло бити и боље.
brnabich_bknjiga_obr5
Фото: Танјуг (Видео)

Она је навела да ове године Србија има 41 одсто испуњених препорука, што је најбољи резултат од 2011. од када се мери успех у проценту препорука које је Влада имплементирала, а које долазе од чланица Савета страних инвеститора.

"Ми смо задовољни резултатом, али нисмо срећни, ово и даље није довољно добро и знам да можемо боље”, изјавила је Брнабић на представљању “Беле књиге 2019” у Београду.

Брнабић је указала да је Влада Србије формирала радну групу за убрзање препорука из Беле књиге, захваљујући којој је успостављенба другачија динамика спорвођења реформи и стална комуникација са привредницима.

“Следеће године ћемо бити и бољи јер постоје неке области које су у извештају Беле књиге препознате као да није било помака, али Влада Србије је већ усвојила предлоге закона и упутила неке од тих предлога у Скупштину, тако да ће те области, које данас читамо у овој књизи, убрзо бити промењене”, рекла је Брнабић.

Она је додала да ће Србија наставити и бржим темом идуће године у примени предлога из Беле књиге, наводећи да је циљ да пређе “магичну цифру” од 50 одсто испуњених препорука.

Констатовала је да су сви позитивни економски резултати у Србији настали захваљујући реформама које се активно спроводе од 2014. године, додајући да су ти резултати заједнички успех Владе Србије, чланова Савета страних инвеститора, привредника.

“Да нема овакве врсте дијалога са привредном, са члановима Савета, свих осталих компанија и привредника, асоцијација, свакако ни Влада Србије не би могла на прави начин и довољно ефикасно да идентификује све оно што је потребно урадити да би имали боље пословно окружење и да имплементира промене на начин да оне одмах дају резултате”, подвукала је Брнабић.

Међу тим резултатима премијерка је навела да је Србија по други пут у последње три године светски лидер у привлачењу страних директних инвестиција, што је, подсећа, објавио Фајненшал тајмс.

“Ми смо 2018. године укупно привукли око 3,5 милијарди евра страних директних инвестиција. То је импресиван резултат, имајући у виду да је то бољи резултат него што су успеле све остале економије Западног Балкана заједно. И тај одличан резултат континуирано расте из године у годину”, истакла је Брнабић.

Она је подсетила да је Србија у 2017. године имала 2,6 милијарде евра страних директних инвестција, да је прошле године та цифра износила 3,5 милијарди евра, а да у првих осам месеци ове године Србија бележи за 35 одсто бољи резултат него у истом периоду лане.

“Ми смо у првих осам месеци ове године привукли 2.440.000.000 евра страних директних инвестција. То не би било могуће да смо радили сами да није било вас, пре свега, страних директних инвестиција у Србији који су дали један озбиљан сигнал да у нашој земљи вреди инвестирати, да јој вреди веровати, да Србија има потенцијале и да очекујете још позитивнији развој пословне климе”, нагласила је Брнабић.

Она је навела и да ће привредни раст српске привреде бити као што је и Влада Србије пројектовала - 3,5 одсто, упркос томе што су, подсећа први и други квартал имали нешто нижи привредни раст, у трећем кварталу је, истиче, остварен раст од 4,7 одсто.

“Влада Србије је рекла да ћемо имати привредни раст од 3,5 одсто ове године, ММФ је то, такође, потврдио, и ми смо видели да по првим резултатима привредног раста у трећем кваталу имамо раст од 4,7 одсто. Први и други квартал ове године су кренули лошије, али то надокнађујемо у трећем и четвртом кварталу”, навела је премијерка.

Оценила је да је српска привредна на сигурном путу да ове године оствари раст од 3,5 одсто, можда и више, те да је то добар резултат наше економије, нарочито у време када, како је приметила, успоравају економије које су наши најзначајнији спољно-трговински партнери, а то су Немачка и Италија.

“Не мора то неопходно да утиче на наш извоз, али морамо да будемо још конкурентнији у будућности и на томе ћемо радити”, нагласила је Брнабић.

Сви ти резултати, како је рекла, утичу и на пад незапослености,додајући да Србија тренутно има никад нижу стопу незапослености која износи 10,3 одсто и која ће, како каже, по свим тренутним показатељима у трећем кварталу ове године бити једоцифрена.

Брнабић је на представљању “Беле књиге 2019” подсетила и на успех који је Србија остварила напредовањем за четири места на Дуинг бизнис листи, уз очекивање да ће тај напредак бити још бољи наредне године.

Посебно је похвалила напредак у области издавања грађевинских дозвола и захвалила Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на том успеху, подсетивши да се Србија сада налази у првих десет земаља у свету по брзини издавања тих дозвола.

Подсетила је и да је Агенција Фич повећала кредитни рејтинг Србије са ББ на ББ плус, да је јавни дуг наше земље око 52 одсто БДП-а, што је, истакла је, бољи резултат од многих земаља чланица ЕУ.

Брнабић је истакла и наредак јавне управе која је сада, како процењују грађани и привреда, ефикаснија и транспарентнија.

Извештај СИГМА мисије, како је навела, показује да је Србија у области јавне ураве унапредила три од пет области, и да има амбиције да постане лидер у региону, али и у Европи у електронској управи.

Додала је да је извештај УСАИД-а показао да је од испитаних 1.000 малих и средњих предузећа чак 74 одсто испитаника казало да је данас рад јавне управе ефикаснији него пре годину дана.

Представљена Бела књига Савета страних инвеститора

Савет страних инвеститора представио је данас "Белу књигу" представницима власти, привредницима и друштвеној заједници, као и препоруке усмерене да подрже привредни раст и бољи животни стандард.

Према "ФИЦ индексу" који је објављен у најновијем издању "Беле књиге", у периоду од новембра 2018. до октобра 2019. године, две области са најбољим учинком остају исте и то је регулатива која се односи на дуванску индустрију и транспорт, док су ове године придодате још две и то индустрија нафте и гаса и Закон о јавном бележништву.

Од девет приоритетних тема Радне групе Савета и Владе Србије за спровођење препорука "Беле књиге", дигитализација, борба против недозвољене трговине, стечај и фармацеуткса индустрија су забележили умерени напредак , некретнине и изградња и порези су забележили неки нпаредак , док рад, Закон о девизном пословању и безбедност хране нису забележили напредак.

На представљању "Беле књиге" говорили су премијерка Ана Брнабић, потпредседница Владе Зорана Михајловић, шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и председседница Савета страних инвеститора Јана Михајлова.

"Белу књигу" представио је уредник издања Мирољуб Лабус који је рекао да Савет страних инвеститора увек воли да пореди своје индексе са индексом Дуинг бизнис листе Светске банке за који каже да је најпознатији индекс на свету.

Навео је да Светска банка спроводи истраживање у 119 земаља, да на овогидишњој Дуинг бизнис листи најбоље стоји Нови Зеланд, а најлошије Сомалија, док је Србија на 44. месту и забележила ја напредак за четири места у односу на претходну годину.

"Близу нас на листи су Холандија и Словачцка. Налазимо на листи налазимо се у добром друштву", рекао је Лабус и додао да Савет страних инвеститора оцењује да је 2019. била добра година за Србију.

"Ако наставите овако и следеће године биће добро", рекао је Лабус и додао да је Србија по индексу Савета страних инвеститора напредовала још више него на Дуинг бизнис листи.

"Наше чланице чак су и строже оцењивале напредак него људи из Свестске банке", рекао је Лабус.

Навео је да је 11 одбора Савета страних инвеститора радило у 60 сектора док Светска банка ужима у обзир 10 сектора, као и да је 45 људи из чланица Савета страних инвеститора вредно радило током шест месеци и да су они допринели изради "Беле књиге".

Након представљања "Беле књиге", уследила је панел дискусија о томе како унапредити пословно окружење у Србији, а о томе су разговарали министарка Зорана Михајловић, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, председница Савета страних инветитора Јана Михајлова и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести