Због снега отежан живот, ванредна ситуација у неким општинама

БЕОГРАД: Због снега који непрестано пада скоро 24 сата отежан је живот у многим деловима Србије, а у појединим општинама проглашена је ванредна ситуација, док су због снежних наноса у неким крајевима села одсечена од света и без струје већ неколико дана.
Sneg u Sjenici Foto: Tanjug/video
Фото: Снег у Сјеници Фото: Танјуг/видео

У општини Лучани данас је проглашена ванредна ситуација због снега који непрекидно пада 24 сата, а многи регионални путеви су непроходни, пренео је РТС.

Ванредна ситуација уведена је у среду у Новој Вароши, јер је у селима те општине око 5.000 становника одсечено од света због снега који седам дана пада у том крају.

Снег је достигао на неким местима висину и до једног метра, а најтеже је у Божетићима.

Председник Општине Нова Варош Радосав Васиљевић рекао је да су путеве до јуче одржавали лаком механизацијом, као и да су увели тешку механизацију како би износили снег из града, а понуђена им је и помоћ државе. 

Неколико села у тој општини је и без струје, а екипе Електродистрибуције су на терену и покушавају да отклоне проблем. 

Снег који у Јагодини и Поморављу пада непрестано пет сати и ношен је ветром ствара хаос на градским улицама, које су пуне воде и неочишћаног расквашеног снега.

Осим градских аутобуса пуних путника и ђака, на улицама је и пуно такси возила и путничких аутомобила, посебно у Јагодини, што додатно доприноси хаосу.

Возач "Брзе поште" из Јагодине рекао је Танјугу, да је ситуација због снега тешка и хаотична у целом граду, посебно у периферним улицама.

Фото: Jagodina, foto: ​ TANJUG / DUSAN ANICIC / bb ​

Прокупље: Због аутобуса заглављен саобраћај 24 сата

ПРОКУПЉЕ: Већ 24 сата у селу Џигољ на путу Прокупље - Рибарска бања заглављен је аутобус "Ниш експреса" због чега је на тој релацији саобраћај у потпуном прекиду.

О томе је обавештена и полиција, а представници "Ниш експреса" долазили су и покушали да помере аутобус, али нису успели.

Према писању сајта Прокупље на длану, због те ситуације многи мештани не могу да својим возилима стигну до кућа. 


Радници Јавног комуналног предузећа "Стандард" чисте ручно, лопатама пешачке прелазе и тротоаре на мостовима, док машине за чишћење снега круже градом и чисте прилазе јавним установама, болницама, школама и административном центру.

Снабдевање струјом, гасом, топлотном енергијом и водом је уредно, изјавили су данас Танјугу градоначелник Јагодине Ратко Стевановић и председник општине Параћин Саша Пауновић.

Фото: Ibarska magistrala, foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Мештани Бродарева, где су путеви завејани, пронашли су данас око подне промрзлог мушкарца у снегу, а збринули су га рођаци.

Мушкарца прекривеног снегом, који је давао знаке живота, око 12 часова приметио је Бајко Гојак, који је рекао да надлежне службе нису биле у могућности да изађу на терен због снега, а да су човека, пре доласка спасилачке екипе, пронашли рођаци.

Према незваничним информацијама ради се о И. К. који живи у Закуту, селу изнад Бродарева. 

Путни правци у бродаревском крају завејани су и снега има скоро пола метра.

Бројна ивањичка села на планинама планина Јавор и Голија остала су одсечена услед обилних снежних падавина које су погодиле овај крај, а најугроженија села су Брусник, Девићи, Остатија, Мочиоци и Кушићи, као и сва села преко 700 метара надморске висине.


АМС С: Због снега саобраћај отежан

БЕОГРАД: Саобраћај се у Србији одвија отежано због снежних падавина, али тренутно нема ванредних обустава, саопштио је Ауто-мото савез Србије (АМС С), али је поново упозорио возаче да, с обзиром да се очекују обилније снежне падавине и значајно повећање висине снежног покривача, на пут не крећу без зимске опреме, гума и ланаца.

Према последњим информацијама ЈП "Путеви Србије" и Управе граничне полиције, на наплатним станицама и путничким терминаллима на граничним прелазима у земљи нема задржавања.

Задржавања за теретна моторна возила, међутим, на излазу из земље су на Келебији и Хоргошу, ка Мађарској, око 180 минута, односно 90 минута, а на Батровцим према Хрватској, око 60 минута.


"Мештанима најугроженијих села прошле и ове године поделили смо укупно 50 раоника како би могли лакше да очисте снежне наносе. Ми чистимо колико можемо, а приоритет дајемо путевима којима деца иду у школу и где има корисника хемодијализе", рекао је председник ивањичке општине Зоран Лазовић.

Висина снега је у појединим крајевима и до два метра.

Критично је и у Пријепољу где на вишим котама има и до метар снега. 


Путеви Србије: 1.800 путара на терену

ЈП "Путеви Србије" саопштило је данас да се саобраћај на државним путевима у земљи одвија отежано због лоших временских услова и нових снежних падавина, појаве местимичне поледице и магле.

Како се наводи у саопштењу, 1.800 путара са свим расположивим машинама и камионима за посипање и чишћење снега је на терену 24 часа, чинећи све да се саобраћај неометано одвија. 

Посебна пажња при организацији зимског одржавања државних путева И и ИИ реда поклања се мосту "Газела", превоју Бубањ поток, Бегаљичком брду, превоју "Мечка", Честобродици, Златибору, Попадији, Тресибаби, Светињи, успону Рушањ и Рудник на Ибарском путу, превојима на Фрушкој Гори (Иришки Венац и Банстол), мосту Бешка, превоју Јарам на путу Брзеће - Копаоник и другим, саопштено је из ЈП "Путеви Србије".

Државни путеви трећег приоритета, односно Ц категорије одржавања (локални и сеоски путеви), чисте се тек пошто се у потпуности очисте државни путеви првог и другог приоритета односно А и Б категорије одржавања. 

ЈП "Путеви Србије" апелује на све учеснике у саобраћају да без преке потребе не крећу на пут, а ако крену, да обавезно имају зимску опрему и ланце у брдовитим и планинским теренима, као и да поштују ограничења брзине и исту прилагоде условима на путу. 


Таква ситуација је у Горњим Бабинама где је двадесетак домаћинстава одсечено од света. 

Жена стара 78 година из села Бранчићи код Пријепоља, која је у уторак поподне пронађена мртва у снегу, преминула је од последица смрзавања.

Она је преминула крај пута у Бранчићима, враћајући се кући од комшија из другог краја овог планинског, раштрканог села.

Претпоставка је да се старица оклизнула и пала у дубок снег из ког није успела да устане, због чега се и смрзла на јаком мразу.

Готово на свим путевима на Косову и Метохији саобраћај је отежан због густог снега који пада, а посебно је због дубоког снега и ниских температура тешка ситуација је на аутопуту Приштина - Урошевац. 

Тешка ситуација у саобраћају траје готово 24 сата.

Због густог снега који непрестано пада од јуче саобраћај се отежано одвија и у Приштини, а, како је најављено, комуналци неће чистити улице све док снег не престане да пада.

Заменик косовског министра за инфраструктуру Реџеп Кадрију, међутим, за Љами онлајн каже да сви путеви проходни и да су екипе за чишћење снега целу ноћ биле на терену.

Омеровић: Сви радници Чистоће на терену, грађани да помогну

НОВИ ПАЗАР:  Градска чистоћа у Новом Пазару укључила је све снаге, механизацију и људство за чишћење улица првог приоритета у граду и прилазе јавним институцијама, али је чишћење отежано због тога што снег не престаје да пада, изјавио је директор Градске чистоће Емин Омеровић. 

Он за РТВ Нови Пазар каже да ово јавно предузеће располаже довољним количинама соли за посипање улица, а да грађани чишћењем својих дворишта и прилаза могу да помогну и подрже акцију уклањања снега на нивоу града.

Директор Градске чистоће каже да је од уторка на снази црвени метеоаларм у југозападној Србији и наглашава да је доста тешко одржавати нормално стање у граду, упркос томе што су све расположиве снаге на томе ангажоване.

"Сви радници Чистоће су на терену. Надамо се да ће снег што пре престати да пада, када ћемо моћи да се изборимо са овим проблемом до краја", казао је Омеровић.

Чишћење је отежано на више нивоа, Градска чистоћа одржава улице у граду, А.Д. "Нови Пазар пут" регионалне и магистралне путеве, док се Дирекција за изградњу бави некатегорисаним путевима и прилазима.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести