СРБИЈУ ЋЕ УСКОРО ПОГОДИТИ 2 ТОПЛОТНА ТАЛАСА, А ТО НИЈЕ СВЕ: Детаљна прогноза за август, ево да ли се очекују суперћелијске олује

Премда су јул обележиле готово неподношљиве врућине и разорне суперћелијске олује, чини се да ће, према најавама метеоролога, август бити умеренији.
7
Фото: Ilustracija

Иако је у питању један од најтоплијих и сушнијих месеци на нашим просторима, ове године време неће бити типично, па ће тако и овај август изаћи из оквира вишегодишњих просека.

Према тренутним моделима, август 2023. биће умерено топао и просечно влажан. Метеоролошкиња Јуроњуз Србија Милена Лазаревић каже да би требало да очекујемо два краћа топлотна таласа који неће бити тако интензивни као јулски, као и да се не очекује температура близу 40 степени.

То потврђује и сезонска прогноза Републичког хидрометеоролошког завода Србије у којој се наводи да ће средња минимална температура ваздуха у августу имати вредности изнад просека, односно за „само” 1,3 степена више у односу на вишегодишњи просек.

Тако ће у Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током августа износити око 30,7 степени Целзијуса.

Први топлотни талас око 9. августа

Лазаревић каже да је први топлотни талас прогнозиран за 9. август и да ће бити мало интезивнији него други. Максимална температура колебаће се тада око 35-36 степени Целзијуса.

„Други топлотни талас уследиће врло брзо након првог, већ око 15. августа и тада очекујемо нешто пријатнију температуру око 31-32 степена”, каже Лазаревић.

Када је реч о средњој јутарњој и максималној температури, она ће бити мало изнад просека ако гледамо вишегодишње податке.

„Средња јутарња на територији целе Србије колебаће се око 20 подељка, док ће максимална бити око 30”, додаје она.

Падавине мало изнад просека

Оперативни билтен РХМЗ најављује да се и у периоду од 9. до 11. августа очекују пролазна наоблачења са кишом местимично или локалним пљусковима праћеним грмљавином, при чему ће постојати и услови за појаву временских непогода праћених градом, олујним ветром и нешто интензивнијим падавинама.

Лазаревић истиче да ће падавине, такође бити мало изнад границе вишегодишњег просека.

„У просеку би за цео месец требало да падне око 50 литара по метру квадратном”, каже она и наставља:

„Оно што је извесно, јесте да нас током августа не очекују суше и велике тропске врућине, по чему је иначе август и познат на нашим просторима”.

Могуће локалне непогоде

 

Међутим, када је у питању формирање суперћелијских олуја, метеоролошкиња Јуроњуз Србија Љубица Гојковић истиче да је тешко и незахвално давати било какве прогнозе.

„За њихово формирање неопходно је да постоји велика количина влаге у ваздуху, али и велика разлика у температури између ваздушне масе која нам стиже са севера и она које се налази изнад Медитерана.”

Објашњава да су током јула суперћелијске олује настајале и развијале се управо у данима када је температура прелазила 35 степени, док је са севера стизала хладнија ваздушна маса, односно хладан фронт. У овом случају то би значило да би до развоја суперћелијских олуја управо могло доћи у периоду два топлотна таласа у првој половини месеца.

„С обзиром на то да се за август прогнозирају температуре око просека и да ће жива у термометру ретко прелазити 35 степени, нема назнака да ћемо имати још суперћелијских олуја”, каже Гојковић и наставља:

„Локалних непогода ће свакако бити, поготово у првој половини месеца, док прогностички модели за другу половину најављују нешто стабилиније време.”

(Kurir.r/Euronews)

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести