Стаматовић: Морамо смањити страдање деце у саобраћају на нулу

НОВИ САД: Директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић изјавио је данас, на Националној конференцији о безбедности деце као путника, да је потребно смањити страдање деце у саобраћају на нулу.
e
Фото: Pixabay.com

"Хоћемо да нам ниједно дете више не губи живот на путевима. Морамо да признамо да у томе нисмо у потпуности успели, али смо значајно смањили у односу на 2010. годину. Прошле 2021. 11 деце је изгубило живот у саобраћајним несрећама, а 2001. то је било 50 малишана. Просечно је до 2010. године страдало 36 деце годишње. Смањили смо број страдалих, али нисмо задовољни до оног тренутка док не спасимо сву децу", рекао је Стаматовић.

Он је казао да је свест о употреби дечјег ауто седишта и сигурносног појаса порасла.

"Много је активности које Агенција спроводи заједно са локалним самоуправама. Синоним за безбедност данас су ауто-седишта, јер организујемо њихову бесплатну поделу и обуке које су постале препознатљиве. Успели смо да безбедност деце наметнемо као тему.Огроман допринос дао је МУП Србије. Полицајци више контролишу употребу ауто-седишта, а знамо да се једини прави резултати добијају када комбинујемо превенцију и репресију", нагласио је Стаматовић.

Конференцију је отворила министарка за бригу о породици и демографију, Дарија Кисић која каже да је шокриана податком да на свака четири минута једно дете страда на путевима као учесник у саобраћају.

"Деца нису бројеви, људи нису бројеви, али сликовитим приказом најбоље показујемо шта се дешава. На настанак обољења код деце не можемо да утичемо, али када су у питању повреде у саобраћају можемо. Видели смо бројеве који нас опомињу: у последње три године је 34 деце смртно страдало на нашим путевима, а 3.927 је повређено. Све ово могли смо да спречимо. Министарство за бригу о породици и демографију придружује се овој борби и имаћемо читав низ заједничких активности тако да у потпуности спречимо да ниједно дете не настрада", изјавила је министарка.

Националној конференцији о безбедности деце као путника присуствовали су и представници Града Новог Сада, Министарства унутршњих послова Србије, гости из Агенције за безбедност саобраћаја Републике Српске као и из Хрватске.

Конференција годинама окупља представнике локалних и републичких институција,а намењена је свима којима је безбедност деце професионални позив.

Ове године Нови Сад је домаћин четврте Националне конференција о безбедности деце као путника.

Заједнички је организују: Агенција за безбедност саобраћаја, Ин концепт Маријана Јовановић и Градска управа за саобраћај Новог Сада.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести