Стефановић обишао војне ковид болнице у Н. Саду и Београду

БЕОГРАД: Министар одбране Небојша Стефановић обишао је данас војне ковид болнице у Новом Саду и Београду и захвалио лекарима, медицинским сестрама, техничарима и свима који даноноћно раде на отклањању последица Ковида-19.
Ministar odbrane Nebojša Stefanović obišao vojne kovid bolnice Foto: Tanjug/video
Фото: Министар одбране Небојша Стефановић обишао војне ковид болнице Фото: Танјуг/видео

Стефановић је поручио да грађани имају дужност да помогну здравственим радницима тако што ће да поштују препоруке струке и сачувају своје здравље, али и поштеде запослене у здравству.

''Није лако 24 сата радити у тешким условима ризикујући и своје здравље и здравље својих породица, а да грађани и не знају у потпуности какве то све ризике носи'', рекао је Стефановић и изразио захвалност "и као министар одбране, али и као грађанин".

Војна болница у Новом Саду, која је од данас спремна да прими ковид пацијенте, има 35 лежајева опремљених са 26 прикључака за кисеоник и 10 концентратора кисеоника.

У сарадњи са Клиничким центром Војводине војна болница ће моћи да прими пацијенте са средње тешком клиничиком сликом који ће, по речима Стефановића, добити најбољу пажњу и лечење.

''Нова опрема и концентратори кисеоника, нови лежајеви и нови монитори су уграђени у системе интензивне неге, али и у друге болничке системе и имаћете прилику да видите како се у наредним данима користе како би грађани добијали најбоље лечење у војном систему здравства'', рекао је Стефановић.

Министар је обишао и Војномедицински центар Карабурма где је збринуто више од 80 пацијената, а који је од априла у ковид систему.

''Људи који овде раде даноноћно кичма су нашег система одбране од ове опаке болести, али и кичма система војног здравства'', поручио је Стефановић.

Он је захвалио свима који напорно раде на изградњи нових болница у Батајници и Крушевцу и на унапређењу капацитета у постојећим војним болницама и истовремено позвао грађане на дисциплину и поштовање препорука лекара.

''Драго ми је што сам упознао неке од сјајних лекара и медицинско особље и трудићу се да заједно са својим тимом учиним све да њихов посао олакшам, да имају увек довољно средстава и лекова и да можемо заједнички да се изборимо са овом болешћу'', рекао је министар.

Управник Војне болнице Нови Сад др Драган Коруга нагласио је да су у тој болници од јула до септембра лечена 202 ковид пацијента, да је особље збрињавалало заражене на неколико локација у Војводини, као и да су пружали помоћ у привременој болници у Новом Пазару.

''За наредни период смо обезбедили сву потребну опрему и лекове и имамо одличну сарадњу са Управом за војно здравство, градском управом и Клиничким центром Војводине'', рекао је Коруга.

Командант ковид болнице Војномедицинског центра "Карабурма" др Иво Удовичић рекао је да је у тој болници 14 пацијената на интензивној нези, од којих је 10 на респираторима.

''Ми смо овде од почетка епидемије, практично од 1. априла и ниједног тренутка се нисмо затварали'', рекао је Удовичић.

Истакао је да данашња посета министра одбране свима у војном здравству много значи јер, како је рекао, рачунају на његову даљу помоћ и подршку.

Обиласцима војних ковид болница у Новом Саду и Београду присуствовао је и начелник Управе за војно здравство генерал-мајор др Угљеша Јовичић.

 

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести