Суд: Погрешно се интерпретира допуна става ВКС из 2018.

БЕОГРАД: Врховни касациони суд (ВКС) саопштио је да је у јавности погрешно интерпретирана допуна става седнице Грађанског одељења тог суда у вези са трошковима обраде кредита, истичући да он није измењен у односу на став из 2018. године.
vrhovni kasacioni sud, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Тај став је допуњен објашњењем о домету његове примене и резултат је несагласности судова у њиховим одлукама и образложењима као и потребе уједначавања судске праксе, наводи се у саопштењу Опште седнице ВКС, коју чине све судије тог суда.

Посебно се указује да је Врховни касациони суд највиша судска инстанца у Србији, те да ставове заузима у складу са законом и Пословником о раду, који нису обавезујући, већ служе уједначавању судске праксе.

Са ставовима које је заузео Врховни касациони суд могуће је полемисати искључиво у законским оквирима, наводи се у саопштењу и додаје да Општа седница ВКС најоштрије осуђује "потребу одређених интересних група да давањем сопственог тумачења обману јавност и политизују рад ВКС".

Поводом ове допуне става ВКС у вези са трошковима обраде кредита, као и става о наплати премије за осигурање кредита, данас су одржани протести грађана и адвоката, који су тражили хитно повлачење ставова, тврдећи да су они донети у корист банака, а на штету грађана, мимо закона и досадашње праксе и ставова ВКС.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести