Све високе струковне школе биће спојене у академије

БЕОГРАД: Скоро све високе школе струковних студија биће груписане у академије, каже председник Савета за реформу високих струковних школа проф. Бранислав Јеремић и очекује да ће највећи део посла бити завршен до наредне академске године.
djaci kompjuteri
Фото: Dnevnik (arhiva)

Критеријуми груписања високих струковних школа у академије, како је рекао, усвојени су на последењој седници Савета за реформу високих струковних школа, а мали број високих школа ће бити интегрисан са факултетима. 

"Високе школе ће бити интегрисане са факултетима само ако не постоји школа са сличним акредитованим студијским програмима у управном округу где се школа налази", појашњава Јеремић за Тањуг.

Додаје да ће школе бити интегрисане са факултетима и уколико постоји потпуна компатибилност са студијским програмом факултета, као и уколико заједно користе ресурсе - лабораторије, наставнички кадар.

"Високе школе са територије Косова и Метохије које привремено раде у Лепосавићу и Звечану биће интегрисане са факултетима Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици", навео је као пример Јеремић.

Упитан где ће бити седиште академије ако се групише више високих школа, Јеремић каже да ће се за то гледати број буџетских и самофинансирајућих студената, приходи, наставни кадар, цена школовања.

"Очекујемо да ће до следећег уписног рока бити завршен највећи део посла. У оваквој врсти посла увек треба очекивати непредвиђене препреке административне природе као и тешко прихватање промена због страха и новог што долази", нагласио је он.

А како интеграција високих струковних школа у академије изгледа у пракси може да послужи искуство Београдске пословне школе и Високе пословне школе струковних студија у Блацу које су интегрисане у Академију пословних струковних студија Београд. 

"То је пилот пројекат који ће у многоме скратити време завршетка формирања осталих академија струковних студија. У првим данима конституисања било је великих изазова у формирању Академије, али су "дечије болести" брзо превазиђене", закључио је Јеремић.

EUR/RSD 117.9780
Најновије вести