СЗО: Око 99 одсто људи на свету удише ваздух лошег квалитета

ЖЕНЕВА: Око 99 одсто светске популације удише ваздух који премашује границе квалитета ваздуха Светске здравствене организације, а људи у земљама са ниским и средњим приходима су највише изложени загађењу, показује најновија база података агенције УН.
e
Фото: Pixabay.com

Извештај агенције укључује податке о загађивачима ваздуха као што су честице и азот-диоксид - који се налазе у емисији фосилних горива и сматрају се кривим за нека респираторна и срчана обољења - за период између 2010. и 2019. и покрива преко 6.000 градова у 117 земаља, пренео је Ројтерс.

Од загађења ваздуха прерано премине најмање седам милиона људи сваке године. Нивои малих и опасних честица у ваздуху у регионима Африке и западног Пацифика били су скоро осам пута већи од смерница агенције, док су најнижи нивои примећени у Европи, навела је СЗО.

У 117 земаља у којима се пратио квалитет ваздуха, мање од један одсто градова у земљама са ниским и средњим приходима испуњава прагове загађености које препоручује СЗО. Насупрот томе, само 17 одсто градова у земљама са високим приходима је испод СЗО смерница за квалитет ваздуха.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести