СЗО: Србија пример хуманог односа према мигрантима

БЕОГРАД: Србија је на састанку директора Светске здравствене органиције (СЗО) за Европу у Инстабулу добила похвале за управљање мигрантском кризом и пружању здравствене заштите мигрантима, саопштило је данас Министарство здравља.
d
Фото: Dnevnik.rs

Састанак је сазван ради усвајања Заједничке изјаве на којој ће се заснивати све будуће активности земаља чланица СЗО из Европе, у области здравља миграната.

Директор СЗО за Европу др Кристијан Клуге истакао је да је Министарство здравља Републике Србије пример хуманог, организованог и системског управљања мигрантском кризом у погледу омогућавања здравствене заштите миграната.

Због тога ће СЗО са Србијом и другим државама које су се истакле искуством и резултатима током мигрантске кризе, дефинисати нови документ који ће бити представљен на Заседању Регионалног комитета СЗО ове године, наводи се у саопштењу Министарства здравља.

Министарство здравља наводи да је кроз нашу земљу прошло више од милион миграната од 2015. године, а да тренутно у нашој земљи борави 4.030 лица смештених у центрима за азил и транзитно прихватним центрима.

Здравствени систем РС континуирано обезбеђује здравствену заштиту припадницима мигрантске популације, а уз помоћ ЕУ бесповратних средстава доступност услуга подигнута је на највиши могући ниво и тиме је обезбеђен пун обим здравствене заштите.

Преко 66 здравствених установа на сва три нивоа здравствене заштите (примарном, секундарном и терцијарном нивоу), континуирано обезбеђује здравствену заштиту мигрантској популацији на исти начин као и грађанима Србије, наводи Министарство.

Додаје се да је обезбеђена имунизација свих малолетних миграната на територији Србије у складу са одредбама Закона о заштити становништва од заразних болести, као и да је наша земља прва отпочела са вакцинацијом миграната против коронавируса и да је до сада имунизовано 456 миграната старијих од 18 година.

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести