Тиодоровић: Неодговорност се поново ломи на леђима лекара

БЕОГРАД: Ситуација у вези са вирусом корона није више нестабилна, већ неповољна, а у појединим деловима земља је ванредна, због тога ће чланови на следећој седници Кризног штаба предложити строжу контролу мера које никада нису укидане, изјавио је данас за Танјуг епидемиолог Бранислав Тиодоровић.
tiodorovic yt
Фото: Youtube Printscreen
Подсећа о којим је мерама реч - ношење маске у затвореном простору, држање дистанце на затвореном и отвореном простору и дезинфекција, те наводи да је непоштовање тих мера током лета и одсуство контроле у примени мера довело до данашњег броја заражених који премашује 5.000.
"Гледајући када је све почело почетком августа брзо смо дошли до те бројке, а тада смо дали процену да ће бројке бити незаустављиве и ово сада није изненађење", рекао је Тиодоровић.
Истиче да је "црвена линија" пређена, односно тренутак када смо могли да зауставимо висок број новозаражених на дневном нивоу.
Тиодоровић каже да се током лета мере нису поштовале, да се контрола мера на локалном нивоу није спроводила, као и да је вакцинација посустала.
Наводи да смо данас међу последњима у Европи по броју вакцинисаних, а били смо, подсећа, први.
"То је разлог што смо дошли у ову ситуацију", подвукао је Тиодоровић.
Упитан да ли ће на следећој седници бити предложено увођење строжих мера, Тиодоровић каже да је предлог струке још пре месец дана био да се побољша контрола спровођења мера, а да су пре два месеца предлагали и увођење ковид пропусница.
Каже да се ковид пропусницама не прави дискриминација и упитао је зашто Србија не може да уведе нешто што се у већини европских земаља примењује.
Наглашава да су ковид болнице поново пуне и да се опет неодговорност других, који нису вакцинисани, "ломи на леђима лекара".
"Имамо ток епидемије невакцинисаних и ја сам за то да невакцинисане лече невакцинисани доктори", закључио је Тиодоровић.
EUR/RSD 117.5849
Најновије вести