Топли радијатори у целој Србији осим у четири општине

БЕОГРАД: Топлане у Србији почеле су с даљинским грејањем станова и пословних простора, енергенти су обезбеђени, па током грејне сезоне треба очекивати редовно снабдевање топлотном енергијом, рекао је за Танјуг председник удружења топлана Србије Драган Стојановић.
radijator grejanje
Фото: pixabay.com

У удружењу је 56 топлана, а до сада са грејањем није кренуло њих неколико мањих, али и оне ће то учинити 15. октобра када званично почиње грејна сезона.

У овом тренутку са грејањем се није почело у Књажевцу, Бачкој Паланци, Србобрану и Житишту. Њихов старт очекујемо од 15. октобра, рекао је он.

Он каже да има дугова топлана за енергенте, али да то не би требало да угрожи сезону јер су са снабдевачима углавном направљени репрограми.

Чињеница да је уговорено око 63 процента природног гаса, око 36 процената мазута и 80 процената угља договори да ће сигурност снабдевања топлотном енергијом бити одржана у потпуности, рекао је он.

Корона криза утицала делом на наплату топлана од грађана и правних лица, каже он и додаје да грађани дугују укупно топланама скоро 20 милијарди динара.

Најважније је да нема таквих дугова који ће угрожавати ову грејну сезону, оценио је Павловић.

Цена даљинског грејања се не мења, а Павловић објашњава да више фактора утиче на формирање цене и да је даљинско грејање најјефтиније у Обреновцу, Пожаревцу и Костолцу где се топлотна енергија купује од термоелектрана.

У Србији је на системима даљинског грејања 636.880 домаћинстава у Србији укупно на системима даљинског грејања што је више од четвртине укупног броја домаћинстава у Србији.

С пословним просторима укупна површина коју својим радом у грејној сезони покривају топлане је 45 милиона квадратних метара.

Танаско
13.10.2020 • 11:15
Драгане,НИЈЕ ТАЧНО то што кажеш!У Крагујевцу НИЈЕ почело грејање!!
EUR/RSD 117.5787
Најновије вести