Топлане греју по лањској цени

НОВИ САД: Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да су у 60 градова и општина широм Србије системи спремни за почетак грејне сезоне. По његовим речима, од јуче су у готово свим срединама кренуле топле пробе, а цена грејања ове године остаје иста.
toplana, fbakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Велики посао је урађен током лета. Више од 6.000 мегавата инсталисаних капацитета у топланама широм Србије је ремонтовано, навео је Антић, и истакао да су набављени енергенти и да је све спремно за почетак грејне сезоне.

Мрежа у топланама широм Србије, додао је, између 2.500 и 3.000 километара, доведена је у ред и то је заиста веома комплексан процес.

Он је нагласио да је енергетска ситуација у Србији потпуно стабилна и да су обезбеђени сви кључни енергенти.

Топлане широм Србије током године потроше више од 600 милиона кубних метара гаса, око 80.000 тона мазута и додатне количине пелета, биомасе, угља. Сви ти енергенти су обезбеђени или уговорени, и то ће омогућити да топлане раде стабилно и сигурно, а грађани ће имати топле станове по ценама које се неће мењати, рекао је Антић.

Дакле, онима који се греју преко даљинских система грејања, станови су већ топли или ће бити ових дана, а сигурно је да су почели да греју и они који то чине самостално. Енергенти су обезбеђени, а цене се, баш као и код грејања преко топлана, нису мењале. Висина рачуна за грејање зависиће од потрошње, али и врсте енергената, а код оних који за загревање користе електричну енергију – и од времена када пале пећи или котлове.


Станови топли у Новом Саду и Обреновцу

Министар Антић је казао и да су од 1. октобра обављене функционалне пробе и да је у неким срединама у Србији грејање, због нижих температура, већ почело, а станови су топли у Новом Саду и Обреновцу.

Од данас готово у свим срединама крећу топле пробе, а верујемо да ће већ сутра у великом броју средина и бити и грејања, што зависи од темепратура у тим градовима и општинама, рекао је Антић.


Стоваришта огрева су снабдевена, сада је и све више купаца, а тона угља се, у зависности од врсте и квалитета, продаје од око 8.000 динара, колико је дрвени угаљ, па и до изнад 22.000 динара, колико је потребно за тону каменог. Огревно дрво кошта око 6.000 динара, а уколико желе кући да однесу већ исцепана дрва, мораће да додају још новца. Огрев се може купити и преко огласа, а понуда је много – продају се и угаљ и дрво, али и брикет, пиљевина...  Цене су сличне као и на стовариштима, а велики број продаваца нуди и могућност доставе на кућну адресу.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести