У Београду протест против загађења ваздуха

БЕОГРАД: Група грађана Еко стража организовала је у центру Београда, на Теразијама, протест због загађености ваздуха у главном граду Србије, али и другим градовима.
2
Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић

Учесници протеста истакли су да је због све већег загађења ваздуха у градовима широм Србије и све већи број грађана који болују од кардиоваскуларних обољења, јавља извештач Танјуга.

Учесници протеста су се са Теразија упутили ка Институту "Батут", а застали су код зграде Председништва Србије, где су звиждали.

Како је навела та организација, протест се организује поводом нереаговања Владе Србије на проблем загађења ваздуха на територији Србије који има размере хуманитарне катастрофе.

Данашњи протест је први део протеста, а други део ће бити одржан недељу и две недеље касније у свим другим већим градовима Србије.

Александра Кирилић из организације "Еко стража" истакла је да је Београд најзагађенији град у Европи, а 15 градова у Србији је међу најзагађенијима на старом контитенту.

Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић

Кирилић је рекла да су се окупили трећи пут како би указали на неактивност институција и власти у Србији, али пре свега јер је у септембру откривено да је Институт за јавно здравље "Батут" годину дана скривао податак о "црним тачкама", односно најзагађенијим деловима Србије.

У Србији од загађеног ваздуха годишње умре 15.000 људи, рекла је Кирилић и цитирала директорку "Батута" Верицу Јовановић која је грађанима "саветовала" да ставе шал у данима загађења.

Свако шесто дете у Србији болује од астме, упозорила је она и нагласила да грађани не желе да живе у "златном добу, већ као сав нормалан свет".

Предвиђено је да после обраћања грађани крену до Института "Батут" у Улици доктора Суботића старијег.

(Танјуг, Фонет)

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести