У четворогодишњу средњу школу с најмање 50 бодова

Министарство просвете и науке расписало је конкурс за упис ученика у средњу школу за школску 2017-2018 годину, на који ће, од 29. маја до 9 јуна, за редовне ученике средњих школа моћи да се пријаве сви који су завршили основну школу, а рођени су после 31. августа 2000. године, док старији могу да конкуришу за ванредне ученике.
ucenici, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

И ове године кандидати за средњошколце рангираће се на основу општег успеха у шестом, седмом и осмом разреду, као и резултата на завршном испиту, а новина је да ће се поново вредновати и успех на такмичењима.

Новина је и да ће улазница за гимназије и четворогодишње смерове средњих стручних школа бити најмање 50 бодова освојених по основу успеха из основне школе и завршног испита.

Успех из основне школе носи максимално 70 бодова, који се добијају тако што се општи успех у шестом разреду множи са четири, а у седмом и осмом са по пет. Успех на завршном носи максимално 30 бодова, и то тако што на сваком од тестова на завршном испиту (матерњи језик, математика и комбиновани тест с питањима из биологије, хемије, физике, географије и историје) може да освоји максимално по 10 бодова.

Ученици који су у осмом разреду на међународним такмичењима освојили прво, друго или треће место добијају и додатних 20, 18 или 14 бодова, док иста та места на републичким такмичењима носе додатних осам, шест и четири бода. Уколико ученик оствари више награда из истог предмета, рачуна се она на којој је освојио више бодова.

Завршни испит и ове године почеће 14. јуна тестом из српског, односно матерњег језика. Сутрадан, 15. јуна, осмаци ће полагати математику, а 16. јуна комбиновани тест

Приликом рангирања, ако ученици имају исти број бодова, предност ће имати носиоци дипломе “Вук Караyић”, затим они с више награда на такмичењима и на крају они који су освојили више бодова на завршном испиту.

За упис у музичку, балетску или дизајнерску школу, гимназију за ученике с посебним способностима као што су филолошка, физичка и математичка, и школу у којој се део наставе одвија на страном језику, полажу се и пријемни испити, док ученици који желе да упишу спортску гимназију доносе само потврду о оствареним спортским успесима.

Завршни испит и ове године почеће 14. јуна тестом из српског, односно матерњег језика. Сутрадан, 15. јуна, осмаци ће полагати математику, а 16. јуна комбиновани тест. Сва три дана тестирање ће почети у девет сати и трајаће два сата. Привремени резултати овог испита биће истакнути 18. јуна, жалбе школским комисијама подносиће се 19, а окружним 20. јуна, да би се коначни резултати објавили 23. јуна.

Формуларе са жељама за наставак школовања свршени осмаци предаваће 24. и 25. јуна, а те жеље основне школе ће објавити 29. јуна. Истог дана кандидати би требало да провере да ли су тачно унете, да би коначне листе ученичких жеља на огласним таблама основних школа освануле 30. јуна, а распоред ученика по средњим школама 3. јула. Распоређени кандидати уписиваће се у школе 4. и 5. јула. Списак слободних места после првог уписног круга биће објављен 3. јула, жеље за упис на та места нераспоређени ученици подносиће 4. јула, а распоред ученика у другом кругу биће објављен 7. јула, када ће се и ти ученици и уписати.

Д. Девечерски

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести