У Војводини још 888 заражених, највише у Новом Саду

НОВИ САД: Институт за јавно здравље Војводине оцењује епидемиолошку ситуацију у АП Војводини као ванредну, са стабилизацијом тренда оболевања на високим нивоима.
korona hitna pomoc, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

У овом тренутку на територији 44 општине и градова ситуација се оцењује као ванредна. Епидемиолошка ситуација се оцењује као неповољна на територији општине Тител.

Током претходног дана у Војводини је регистровано 888 нових случајева. У структури нових случајева 783 (88,2%) је доказано брзим антигенским тестом. Ови пацијенти, представљају  резервоаре заразе који у блиском контакту са другим особама могу пренети вирус и довести до појаве већег броја новооболелих. Мањи број новооболелих је потврђен ПЦР тестом након негативног брзог теста. Највећи број новооболелих је регистрован у Новом Саду, 213, међу којима, такође доминирају пацијенти потврђени брзим антигенским тестом.

Међу новооболелима и даље доминира радно активно становништво, а међу њима највећи део чине особе узраста 30 до 50 година.

Институт ову ситуацију сматра крајње неповољном и очекује продужење епидемијског таласа.

Институт сматра да у наредном периоду треба додатно посветити пажњу поштовању предложених општих мера заштите на сваком месту и потреби вакцинације што већег броја људи.

У овом тренутку број регистрованих активних случајева у АП Војводини је 17.536. Највећи број регистрованих активних случајева је у Новом Саду, 3.713, у Панчеву више од 1500, у Суботици их је тренутно више од 1200, а у Зрењанину више од 1100. У осталим општинама тренутно је мање од 1000 регистрованих активних случајева.

Институт апелује на све да се настави са неопходним стриктним спровођењем проглашених мера контроле преношења болести како би се умањиле последице тренда раста броја оболелих и омогућило функционисање здравственог система.

Институт позива грађане да се вакцинишу у наредном периоду.

Е. Д.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести