Убудуће одлазак код лекара без гомиле папира

НОВИ САД: Болничко лечење пацијената у Клиничком центру Војводине убудуће неће пратити гомила папира и прикупљених резултата, јер се у највећој покрајинској болници уводи информациони систем и све клинике ће бити увезане.
lekari pregledi
Фото: Dnevnik (arhiva)

Осим олакшања за пацијенте који неће морати да носе обилну документацију и гомилу папира, информатизација система ће омогућити и бољу контролу потрошње медицинског материјала, као и самог тока лечења сваког пацијента.

Почело је постављање оптичког кабла у Клиничком центру Војводине, којим ће бити повезане све клинике, Поликлиника, лабораторија, радиологија, управа, као и све остале медицинске и немедицинске службе. Постављање оптичког кабла омогућиће бољи проток података и квалитетнију везу, а сада поједини делови система имају бежични пренос података и зависе од интернета. Уз оптички кабел болница ће имати бољи квалитет сигнала, бољи проток, сигурнију везу и неће долазити до „пада система, каже покрајински секретар за здравство професор др Зоран Гојковић и напомиње како ће, осим постављања оптичког кабла, бити набављена и опрема, односно нови рачунари, као и специјални софтверски пакет који ће омогућити да цео систем ради.

Сви медицински подаци пацијента ће бити на једном месту, а Гојковић наглашава да ће се максимално водити рачуна о заштити права пацијената.

Сва документацијаће бити на једном месту и пацијенте више пратити гомила папира и документације, већ ће код лекара ићи само са здравственом књижицом. Када прелазе са једне на другу клинику, или приликом долазака на контроле, комплетна документација ће бити на једном месту и доступна лекарима, али ће се подаци чувати у складу са Законом о заштити прва пацијената и максимално ће се водити рачуна о томе да приступ документацији имају само они који директно учествују у лечењу пацијената, објашњава професор Гојковић.

На овај ће, како истиче покрајински секретар, бити побољшана и комуникација између лекара на разичитим клиникма КЦВ, јер ће бити унапређен систем обраде података и лекари ће моћи у потпуности да се упознају са здравственим стањем пацијената који се лече у целом КЦВ.

Важно је и што ће на тај начин максимално бити побољшан рад везан за свакодневну потрошњу медицинског материјала, пошто ће по узору на најнапредније болнице у свету, пацијенти имати наруквице са бар-кодом, преко којих ће се очитавати све што су добили, лекови који су им дати, као и каква услуга је спроведена и ко је ординирао терапију. Тиме ће се и спречити злоупотреба ресурса КЦВ, као и несврсисходна и непотребна потрошња медицинског материјала. Ово ће увести посебне могућности, не само у финансијском сектору, него и у свакодневном раду лекара, јер ће једностано и у сваком тренутку моћи да се види колико који лекар има пацијената, како лечи болеснике, колико је посвећен сваком пацијенту, што је и основни циљ, како би се максимално објективизирао рад свих запослених, објашњава др Гојковић.


Следи умрежавање и домова здравља

Умрежавање ће се радити и у домовма здравља, који ће имати бежични пренос података и на тај начин ће бити повезани са регионалним, општим болницама, а оне ће имати везу са сва три института у Сремској Каменици и Клиничким центром Војводине, напоменуо је др Гојковић.


Информатизација ће унапредити и рад ИЗИС-а, али и онога што везује Муинистарство здравља и Републички фонд здравственог осигурања, а што се назива „ДРГ систем“, где се у оквиру дијагностички сродних група види колико новца се уобичајено троши за неку процедуру или интервенцију, а где долази до одступања и када неки лекар, на пример, троши два или три пута више новца у лечењу од неког свог колеге.

Иде се ка избацивању папира и максималној дигитализацији целог процеса рада. Лекари и сестре ће моћи у таблет-рачунарима да виде здравствени картон пацијента који је на болничком лечењу, а бенефит је што ће бити омогућене и онлајн консултације с лекарима који су ван болнице. Већ сада је Клинички центар умрежен с општим болницама у Војводини када је реч о лечењу можданог удара, где лекари у КЦВ могу онлајн да гледају снимке пацијената из других болница и учествују у лечењу. Циљ је да све здравствене установе у Војводини буду умрежене и информатички повезане, наводи др Гојковић.

Информатизација у Клиничком центру Војводине кошта 117 милиона динара, а секретар очекује да овај посао буде завршен до почетка идуће године.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести