Установе социјалне заштите у Војводини у борби против КОВИДА-19

- Вирус ковид - 19 потврђен је код пет корисника и једног запосленог у Геронтолошком центру “Срем” у Руми и то је прва установа која је у новом таласу дошла у проблем с познатом инфекцијом - рекао је на јучерашњој конференцији за медије покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић.
1

- У Геронтолошком центру “Суботица” вирус је потврђен код девет корисника и 16 запослених у једном од три објекта,, а чекамо нове резултате тестирања и ретестирања. Геронтолошки центар “Нови Сад” има три запослена и седам корисника позитивних на вирус, међутим добра вест је да је једна од запослених након ретестирања сада негативна. Дом за лица ометена у менталном развоју “Срце у јабуци” има 16 позитивних корисника и осам запослених код којих је потврђена инфекција вирусом и ту чекамо резултате ретестирања. Дом за смештај одраслих и старијих у Владимировцима у општини Алибунар има 19 корисника и седам запослених потврђених случајева, где такође чекамо резултате ретестирања, док у Дому за стара лица “Конак” у Сремској Каменици има један позитиван запослени.

По његовим речима, бројке се у социјалним установама заштите мењају из сата у сат, јер се стално тестирају нови, а ретестирају стари пацијенти, те су представљени подаци с конференције били закључни са јучерашњим даном. На питање како је ушла инфекција у установе социјалне заштите одговор је - сигурно споља, јер су од фебруара, када је дошло до појаве коронавируса, посете забрањене.

- Од почетка пандемије до данас, код четири корисника потврђено је да су преминули услед последица коронависруса, када причамо о установама социјалне заштите - поручио је наш саговорник. - То је корисник из Владимироваца, затим један пацијент из Геронтолошког центра у Суботици, особа из Дома за лица ометена у менталном развоју “Срце у јабуци” и корисник у Петроварадину, у приватном дому.

По Вулетићевим речима, пре неколико дана је био одржан актив свих директора социјалних установа из Војводине, када је Покрајинска влада уложила још 52 милиона динара у установе социјалне заштите, ради унапређења програмских, инвестиционих и просторних потреба сваке појединачне установе.

- За сада је само Суботица била у недељном карантину, а наше установе су спремне у случају повећања броја оболелих и за тај вид организовања режима рада у свакој појединачној установи - рекао је Вулетић. - Пријем нових корисника се такође ради према инструкцијама Министарства, које подразумевају да сваки потенцијални корисник мора имати негативан ПЦР тест не старији од 72 сата и обавезну двонедељну изолацију у установи.

Према речима директорке Геронтолошког центра “Нови Сад” Славице Шкрбић, установа има три објекта домског смештаја и Прихватилиште, а за сада је вирус потврђен само у објекту на Лиману, док у осталим нема нових оболелих од ковид - 19 вируса.

- У сарадњи с епидемиолошком службом “Нови Сад” смо одрадили тестирања свих корисника и запослених у објекту Дома на Лиману, објекту Футог и у Прихватилишту, а у петак је заказано тестирање свих запослених и корисника у објекту на Новом насељу - каже Шкрбић. - Након обављених тестирања, дошли смо до закључка да се осим поменутих потврђених случајева, вирус није проширио. С обзиром на то да је једна запослена сада негативна, остали су још медицинска сестра и радник рачуноводства, који су  позитивни. Један пацијент од седам корисника је збринут у Клиничком центру Војводине, а остали су у објекту на Лиману и сви су стабилни, имају лакшу клиничку слику, док неки немају никакве симптоме. Све смо их изоловали у објекту на Лиману, одредили смо одељење изолације и јуче су сви тамо груписани, одређено је посебно особље које ће бринути само о њима, ограничено је кретање, односно не напуштају своје собе, и за сада не видимо могућност да се вирус даље шири.


Под ингеренцијом Покрајинске владе 27 социјалних установа

Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић је рекао да у Војводини, што се тиче система социјалне заштите постоји 27 установа чији је оснивач Покрајинска влада. Осим тога, оснивач је и истуреног одељења у Новом Кнежевцу које функционише при Центру за социјалну рад и 55 приватних геронтолошких центара са свим потпуним лиценцама и дозволама. Поред геронтолошких центара, оформљене су и установе за децу и омладину и домове за лица са посебним потребама. У свим установама налази се преко 8. 000 корисника на територији Војводин, у којима ради преко 3. 000 запослених.


По речима директорице, поред одељења у ком су смештени заражени корисници, формирано је и посебно одељење за све кориснике који су били у контакту са зараженим.

- Нажалост, тешко је зауставити вирус, а сама чињеница да међу 500 запослених имамо само три заржена у граду и установи који су највећи у Војводини, говори само о њиховом одговорном понашању.

И. Бакмаз

фото: Ф. Бакић

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести