ВАРАЈУ ПЕНЗИОНЕРЕ Сениори падају на јефтине медицинске прегледе и апарате

Фонду за пензијско и инвалидско осигурање протеклих дана јавили су се бројни пензионери које су позивала непозната лица, лажно се представљајући да зову у име Фонда, нудећи им услуге медицинских прегледа по повољним условима, неке производе по сниженим ценама и покушавајући на различите начине да уђу у њихове домове.
Penzioneri/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Због тога је Фонд издао званично саопштење да не спроводи било какве активности на такав начин јер то није његова делатност, и позвао пензионере да о таквим позивима одмах обавесте надлежну полицијску управу.

Већ неколико година за непознате понуђаче пензионери су омиљена клијантела јер се добро зна да су пензије у Србији редовне и да је, по правилу, реч о старијим лицима. Рачунају да старија лица лакше „наседају” на причу о медицинским прегледима и разноразним медицинским помагалима које им продају по високим ценама. Поготово су пензионери „омиљени” клијенти за разноразне фирме које продају разне мераче притиска, температуре, чајеве за виталност, капи за бољу циркулацију..., а и када је реч о продаји разног посуђа, прекривача и подметача за спавање. Наводно су у специјалне душеке уграђени магнети који помажу и кад стари спавају, а старија лица су склона да због здравствених тегоба купе све оно што им се презентује, не питајући да ли је то баш тако и да ли заиста има ефекта.

Као разноразним преварантским фирмама, пензионери су због редовних месечних примања интересантни и банкама, трговинама, продавницама беле технике, онима које продају огрев... Тако се њима омогућава куповина на више месечних рата само на основу пензијског чека, или им се одобравају бескаматни кредити уз могућнст отплате на више месеци.

Пензионери, рецимо, имају прилику да узимају готовинске кеш кредите без учешћа, с дугим роком отплате и олакшицом да га исплаћују све до 80. године живота. Подаци показују да су се старосне границе за одобравање, односно враћање кредита, помериле, што је резултирало тиме да је могуће последњу рату кредита вратити и у 80. години. Осим што за најстарије суграђане нуде низ погодности, све више банака повећава и износ готовинских кредита, чија горња граница иде и до два милиона динара, и то без учешћа.

Готово све трговинске куће обезбеђују за пензионере два пута месечно, по правилу у време исплате првог и другог дела чека, попусте од десет до 15 одсто. При том, роба која је иначе на акцијском снижењу, а њу старији најчешће и купују, не подразумева попуст који се одређеним данима нуди пензионерима. Њима је за остваривање права на попуст тих дана довољна пензионерска картица или, уколико је немају, довољан је и последњи пензијски чек.

Љубинка Малешевић

Savet
19.11.2019 • 12:55
Nemoj da ti Guzi. a zine na jeftino. Ni kod Babe nema za džabe.
EUR/RSD 117.5773
Најновије вести