Вартоломеј писао Ђукановићу: Признајемо само Митрополију СПЦ

ПОДГОРИЦА: Васељенски партијарх Вартоломеј поручио је у писму црногорском председнику Милу Ђукановићу да Васељенска патријаршија, заједно са свим другим православним црквама, као једину канонску православну јурисдикцију у Црној Гори признаје ону митрополита црногорског Амфилохија.
Ostrog manastir/Jutjub
Фото: Youtube Printscreen

"Недавно смо у Васељенској Патријаршији били зачуђени сазнањем да сте исказали своју подршку стварању Православне Цркве Црногорске и да је Влада Ваше земље усвојила предлог закона о слободи вероисповијести, који предвиђа подржављење свих православних цркви изградених пре 1918. године, као и друге црквене имовине", наводи се у писму од 21. јуна.

Ово би, како се додаје, значило да Црна Гора одузима право својине над црквама и имовином Свештеној Митрополији црногорској, као и осталим трима епархијама Православне Цркве Српске".

Ватроломеј у писму додаје да би ово значило да Црна Гора "одузима право својине над црквама и имовином свештеној митрополији црногорској, као и осталим трима епархијама православне цркве српске", преносе медији.

"Ваша екселенцијо, овим писмом Вам јасно и потпуно отворено саопштавамо да Васељенска патријаршија, заједно са свим другим православним црквама, као једину канонску православну јурисдикцију у Црној Гори признаје ону под надлежношцу високопреосвеценог митрополита црногорског Амфилохија, јерарха најсветије цркве српске", поручио је Вартоломеј у писму.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести