Васељенска патријаршија обележава аутокефалност СПЦ 

БЕОГРАД: У оргнизацији Епархије западноамеричке протеклог викенда је у Лос Анђелесу, обележена 800-та годишњица аутокефалности СПЦ, а завршена је литургијом у храму Светог Саве у Сан Габриелу, коју је предводио представник Васељске патријаршије архиепсикоп Америке Елпидофорос и том приликом поручио да ће и та патријаршија великом прославом у Никеји обелезити Осам векова од аутокефалности Српске цркве.
crkva
Фото: Tanjug

Како је саопштено из СПЦ, у литургији су учествовали и ученици Призренске Богословије.

Као и на литургији дан раније у истом храму, епископи су се саборно помолили за здравље патријарха Иринеја који се налази на болничком лечењу на београдској ВМА.

У свом обраћању архиепископ Елпидофорос је саопштио одлуку патријарха Вартоломеја - да Васељенска патријаршија великом прославом у Никеји обележи Осам векова од тренутка када је Српској цркви доделила аутокефалност, на коју ће, како је рекао, бити позван патријарх српски са свим архијерејима СПЦ.

Преносећи поздраве и благослов патријарха Вартоломеја, Елпидофор је рекао да су народ Србије и СПЦ "веома драги" Вартоломеју, те да блиска братска веза између Српских Православних и Грчких Православних заједница постоје већ дуги низ година.

"Ова јединствена прослава нас подсећа на речи псалмопевца који каже: ''Како је лијепо и красно, кад сва браћа живе заједно!'', рекао је у свом обраћању архиепископ Елпидофорос.

Он је рекао да се радује дугом и блиском односу између "Мајке Цркве" Константинопоља и Српске Патријаршије. 

"Васељенска Патријаршија је вековима спознавала снагу и зрелост Српске Цркве. У том светлу, Црква Константинопола је и дала Цркви Србије прво аутономију, а затим аутокефалију, те да је 1219. године у Саборном храму у Никеји, Васељенски Патријарх Емануел хиротонисао за првог архиепископа Српског монаха, кога ми данас знамо као Просветиља српског, Светога Саву", рекао је.

Елпидофорос је рекао и да су независност и зрелост Српске цркве увек кроз векове бивале посведочене, те да велики и Свети Сабор одржан у Криту 2016. године служи као доказ овој чињеници.

"Црква Србије је испоштовала своју обавезу према Православном свету тиме што је у потпуности и свесрдачно учествовала у раду овог важног све-православног Сабора", рекао је и додао да патријарх Вартоломеј упућује најзахвалније поздраве патријарху Иринеју и свим архијерејима СПЦ за њихово братско старање и верност.

" Заиста је, добро и красно - и духовно корисно - за браћу да живе заједно!“, поручио је архиепископ Елпидофорос и подсетио да је ово јединство годинама сведочено на много начина:

Познато је, казао је, да народ Србије иде у Грчку ради наставка академских студија, али исто тако и да Грци иду на универзитете Србије. 

Народ Србије и Грчке, су исто тако, кроз историју имали јаке дипломатске везе, те додао да су два народа много пута били браћа у рату, као што је било за време револуције против Отоманске Империје.

"Та револуција је донела слободу вероисповести многим деловима Балкана. А у не тако делокој историји, Грчка Република је подржала Српски народ за време њиховог страдања и рата 90-тих година, а после распада Југославије. Та братска веза између Грка и Срба била је дубока и искрена“, истакао је архиепископ Елпидофорос нагласивши да је у овом свету тешко наћи бољу браћу и сестре од српскога народа. 

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести