Врх топлотног таласа захватио све земље региона 

ЗАГРЕБ, САРАЈЕВО, СКОПЉЕ, ПОДГОРИЦА, ТИРАНА: Топлотни талас достигао је данас врхунац у земљама региона, градови попут Подгорице и Тиране су потпуно пусти, животиње у скопском Зоолошком врту расхлађују сладоледом, лубеницама и водом, плаже на хрватском и црногорском Јадрану су препуне, а лекари апелују на грађане да не напуштају домове у најтолијем делу дана - од 11 до 17 сати.
е
Фото: Танјуг (AP Photo/Darko Vojinovic)

Према прогнозама метеоролога, слично време ће бити и сутра, а већ током поподнева најављује се драстична промена.

За више хрватских градова објављен је црвени метеоаларм с обзиром на то да су температуре достигле рекордне вредности, без дашка ветра.

Највише температуре ваздуха измерене су данас на подручју Ријеке, Книна, Сплита и Дубровника.

У појединим далматинским местима температуре су достизале и преко 40 степени. Тако је у Книну, на пример, у 15 сати измерено 40,2 степена.

Високе температуре лакше се подносе на мору. Уз сунцобране и освежавајућа пића, купање је најбољи начин расхлађивања. Високих 40 степени у самом центру Пуле подносе само најиздржљивији и они који морају да раде, ренео је портал Дневно.

Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

Температуре у далматинском залеђу, према извештајима Дневника Нове ТВ је "жега без дашка ветра", посебно у Сињу.

Република Српска је данас под наранџастим алармом, а темперература ваздуха у већини места на југу и сервису износи до 40 степени.

Драшко Рудан, дежурни метеоролог у Републичком хидрометеоролошком заводу, рекао је Срни да се не може предвидети да ли ће данас бити најтоплији дан у години, јер је тек половина августа, у којем се очекује још врућих дана.

"На снази је данас наранџасти метеоаларм који још не иде у црвено, јер температура не прелази 40 степени Целзијусових", рекао је Рудан.

На подручју Федерације БиХ, такође, сунчано и веома топло са слабим ветром променљивог правца и температуром вадуга између 34 и 39 степена, на југу и до 41.

Федерални хидрометеоролошки завод прогласио је наранџасти метеоаларм за целу земљу, док је за подручје Мостара активно црвено упозорење.

Слично је и на целој територији северне Македоније, у самом Скопљу је измерено 40 степени, па су запослени у тамошњем Зоолошком врту предузели мере за расхлађивање животиња којима тако високе температуре не пријају.

Мајмуни се, на пример, хране великим количинама воћног сладоледа, носорози леденим лубеницама, а слонове прскају хладном водом, а након купања и песком који их штити од сунца, пренели су скопски медији.

Изузетно високе температуре потпуно су испразниле Подгорицу, која је данас била на 40 степени.

Лекари су имали пуне руке посла због пацијената који су се јављали са симптомима сунчанице, а хроничним пацијентима је саветовано да не напуштају домове између 11 и 17 сати.

Како је преенела РТЦГ иако званична мерења кажу да је у главном граду 40 субјективни осећај је да је много топлије.

Афрички топлотни талас је зхватио и Албанију, где је највиша температура измерена данас 41,6 степена, а прогностичари тврде да је овај, трећи по реду врели талас и последњи овог лета.

Због високих температура улице Тиране су празне, јавио је Топ ченел, јер многи су се упутили на плаже како би избегли велике врућине, док други, пак, и по овако веома топлом времену морају да раде.

Иако су, како се наводи, јуни и јули сматрани најтоплијим месецима у Европи последњих година, то за Албаниј не важи.

Иначе, ово није најтоплије лето у Албанији. Топлије је било 2015. када су највише дневне температуре износле 43 степена Целзијуса.

Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести