Вукосављевић: Јавни сервис треба да има више културног и образовног програма

БЕОГРАД: Министар културе и информисања Владан Вукосављевић изјавио је данас, одговарајући на посланичко питање у скупштини, да на јавном медијском сервису треба да буде више програма посвећених култури и образовању.
televizija pixabay
Фото: pixabay.com

Посланик Ђорђе Комленски из ПС-НС С-УС С је питао министра да ли мисли да рад јавног сервиса или РТС-а у протеклих годину дана оправдава предлог за увећање тв претплате, пошто је он као и многи други грађани, незадовољан радом РТС-а у делу програма културе и образовања младих, те преноса утакмица које су од интереса за све грађане Србије.

"Несхватљиво је да се новац грађана Србије и јавног сервиса улаже у велике пројекте и када се подигне гледаност онда наводно не постоји економски интерес да се то прати преко јавног сервиса, па онда то преузимају други дистрибутери у другом или трећем серијалу. Да ли је оправдано увећавати средства са којима треба да ради РТС следеће године", питао је Комленски.

Вукосављевић је рекао да јавни сервис има програм посвећен култури, али да се емитује доста касно и да је из разних разлога и ритма живота грађана неприступачан већем броју људи.

"Без икакаве сумње у јавном сервису треба да буде више програма из културе и образовања", рекао је министар и додао да обим и време емитовања тих садржаја није довољно у складу са замишљеном мисијом јавног сервиса.

Ипак, како је рекао, на другим телевизијам са националном фреквенцијом нема готово ни минут програма из области културе, што је, како је оценио, забрињавајуће.

Вукосављевић је подсетио да јавни медијски сервиси уживају атономију и независност у вези с уређивањем програмских садржаја, као и да јавни сервис подноси једном годишње извештај о раду.

Додао је да скупштина прихвата извештај о раду јавних медијских сервиса и да о тој теми треба разговарати у Министраству културе, РЕМ-у, али и скупштини.

"Простора има и верујем да ће активности у вези са том темом дати резултате. Чини ми се да је време да се о тим темама поразговара и делује на начин који би довео до веће афирмације програма из културе и других сличних садржаја", додао је.

Комленски је запитао зашто је нека телевизија уопште добила националну фреквенцију ако не испуњава нешто што је национални интерес за Србију.

Комлески је поручио и да посланици неће одустати од иницијативе да се дефинитивно рашчисти ситауција с нелојалном конкуренцијом на медијском небу, додајући да ту пре свега мисли на Н1 и друге "квазиграничне телевизије".

Он је рекао и да је сигуран да немају право да раде то што раде у Србији.

"Не ради се ту ни о каквом реемитовању и јежим се од одговора који добијамо од РЕМ-а који треба да штити права свих емитера. Покушава да нас убеди да је реемитовање технички а не правни проблем. Очекујем да ће државни органи послати економске форензичаре и утврдити да ли ту постоји пореска утаја", поручио је Комленски.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести