Вулин: Борци извиђачке чете су добро обучени

КРАЉЕВО: Министар одбране Александар Вулин и заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Петар Цветковић обишли су данас припаднике извиђачке чете 20. командног батаљона Друге бригаде копнене војске, који на планини Гоч код Краљева спроводе обуку у посебним условима.
vulin
Фото: Танјуг (видео)
Вулин је рекао да су извиђачке јединице веома важан део наше Копнене војске, као и да су то спремни, добро обучени и веома припремљени борци.
"Они су у стању да иду далеко у непријатељску територију, да донесу информације и испуне баш сваки задатак који се пред њих постави. Управо због тога о њима се посебно води рачуна, да имају другачије униформе, другачију опрему", рекао је Вулин и додао да се држава труди да им обезбеди и одговарајуће стимулације да би били задовољни и мотивисани.
Физичка спрема коју припадници извиђачких јединица поседују није једино што је потребно како би успешно извршавали задатке, наглашава Вулин и додаје да је осим тога потребно знање, упоран и мукотрпан рад на обучавању и непрекидно учење.
"Сви припадници Војске Србије увек се обучавају и увек опремају, али припадници јединица какве су извиђачи показују нам свима колико се може урадити када сте мотивисани, када имате добре старешине и када волите свој позив", навео је министар.
Командир извиђачке чете у 20. командном батаљону Друге бригаде копнене војске мајор Срђан Свилар каже да су на првој радној тачки приказали смо обуку у борењу и обуку у гађању ножем.
"На другој радној тачки показали смо тактичку обуку специјалних дејстава и рад извиђачке групе, а на трећој тачки приказали смо садржаје самосталне исхране у природи", рекао је Свилар.
Додаје да се за време обуке у посебним условима лети припадници извиђачке чете припремају за извршавање задатака у отежаним теренским условима и условима отежаног снабдевања храном и водом.
Старији водник Иван Вучковић један је од припадника извиђачке чете који је демонстрирао како у природи доћи до намирница за исхрану и како се те намирнице припремају и чувају.
"Приликом прикупљања података треба да боравимо на непријатељској територији, а уколико нам тада логистика није доступна, сами морамо да вршимо припрему хране", рекао је он.
Објаснио је да се на радној тачки, која се назива "самостална исхрана у природи", борци показали како се врши термичка обрада хране коју су "ухватили".
"Од биљака смо припремили велики број напитака и чајева који служе за јачање имунитета и окрепљење организма, како бисмо наставили извршење задатка. Од животиња припремали смо разне врсте змија, отровница и оне које нису отровне, жаба, риба, ракова, пужева, а постављањем замки и срна, зечева, фазана и инсеката које можемо користити за исхрану", рекао је Вучковић.
Старији водник прве класе Иван Радосављевић каже да су борци током данашње обуке представили оптоелектронска средства новије генерације, која су добили у скорије време, а међу њима је и дрон.
Он додаје да су средства су веома поуздана и да пружају квалитетно прикупљање обавештајних података које даље борци прослеђују претпостављеној команди.
Нека од тих средстава су термовизијска камера, спотер, дневно-ноћни ласерски даљиномер и пасивне наочаре.
EUR/RSD 117.5780
Најновије вести