Вулин: Плански и превентивно у одговору на ванредне ситуације

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је да је у Србији током ове године евидентирано 27.564 различита пожара, од којих 13.882 на отвореном који захваљујући планској и организованој интервенцији Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије нису прерасли у катастрофалне.
v
Фото: Tanjug/ T. Valič, arhiva

То није било могуће док нисте направили државу која је у стању да ради плански, организовано и да се припрема за такве изазове. Пре него што је Александар Вучић преузео одговорност за државу ми смо имали стихијске одговоре. Када имате више од 27.000 пожара и ниједан катастрофални то није случајно, то говори о вредноћи и раду ових људи, али и о оснаженој српској држави, рекао је Вулин у Скупштини Србије.

Министар је навео да се данас подразумева да је Сектор за ванредне ситуације у стању да изађе на крај са ванредним ситуацијама и да је спреман да уз добар распоред, обуку, опрему сачува животе и имовину свих наших грађана. Подсетивши да су српски ватрогасци ове године помагали у гашењу катастрофалних пожара у Северној Македонији и Грчкој где је наша помоћ била потребна и запажена, министар Вулин је навео да таквих пожара код нас није било, јер смо се трудили и превентивно радили да их не буде.

Као пример превентивног рада, министар је навео уклањање два привремена моста у Лучанима, која би у случају поплаве угрозила фабрику „Милан Благојевић“ и град и да би сва улагања Владе Србије на заштити Лучана била промашена.

Захваљујући превентивном раду, што стално радимо заједно и што смо стално на терену то се препознало и заједно са кинеским извођачем радова нашло се решење и конструкције ће бити уклоњене, а Лучани безбедни, поручио је Вулин.

Како је навео, "радимо унапред, не чекамо да падне снег, па да тек онда реагујемо".

Говорећи о недавној вежби субјеката заштите и спасавања „Систем 2021“, каква није изведена од времена СФРЈ, Вулин је указао да је Србија показала да је спремна да одговори на симултане изазове у истом тренутку на 50 различитих локација, од земљотреса до поплава.

Радили смо заједно с нашом браћом из Републике Српске и показали да смо у стању да на Дрини, шта год да се деси са обе стране реке, помогнемо једни другима, поручио је министар Вулин, који је добио бројне похвале од народних посланика за успешно реализовану вежбу "Систем 2021" 5. новембра.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести