За студенте на пријемном нема треме кад се добро припреме

НОВИ САД: Ових врелих дана, на факултетима Универзитету на Новом Саду, као и широм Србије, температура је додатно подигнута, јер време је полагања пријемних испита, време борбе да се знањем остваре жеље хиљада кандидата да постану бруцоши у предстојећој школској години.
studenti prijemni upis fakultet, Dnevnik/Vanja Fifa
Фото: Дневник/В. Фифа

У понедељак је био први дан пријемних испита на Факултету техничких наука, једном од најатрактивнијих, а по броју оних који ће уписати и оних који већ студирају, највећег факултета УНС.

У 13 сати почео је пријемени испит за групе П3, П4, и П6 за укупно 950 кандидата. Кандидати су на Факултет улазили по групама сваких десет минута, већ пола сата пре почетка пријемних који су одржани у климатизоавним посторјама, уз спровођење прописаних епидемиолошких мера.

- Полажу се пријемни испити из математика с логиком или математика с тестом склоности за смерове из области машинства индустријског инжењерства, инжењерског менаyмента, инжењерства заштите животне средине, инжењерства заштите на раду, управљање ризиком од катастрофалних догађаја - пожара, грађевина и графичко инжењерство и дизајан – рекла нам је Тијана Моцељ, шеф маркетинг службе ФТН и додала да је ујутру одржан први део пријемног за сценску архитектуру, технику и дизајн, а  поподне су кандидати полагали и други део пријемног.

Данас пријемни полажу они који желе да упишу анимацију у инжењерству, геодезију, саобраћај... а сутра се очекује највећи број кандидата на пријемним испистима за електро смерове.

- Комисија прегледа тестове одмах након испита и, зависно од броја кандидата, још истог дана увече може бити објављен број бодова који су постигли кандидати – рекла нам је Тијана Моцељ и додала да се прелиминарна ранг листа прави након сва три дана пријемних ипита.

Ова листа биће објављена 1. јула, а коначна ранг листа до 5. јула, након чега креће упис. Првог дана се уписују они који су освојили двољан број бодова за прву жељу на буyету, а сви остали се уписују кроз прозивке - објаснила је Тијана Моцељ напоменувши да је на ФТН-у као жеље било могуће навести пет смерова.

- За целу, не малу процедуру уписа, ангжовано је неколико служби ФТН-а, асистенти и маркетинг тим студената свих студијских програма на који смо већ годинама веома поносни. Он нам увек помажу и пре него што дође до пријемних испита путем друштвених мержа, кроз промоцију факултета, како би што боље информисали будуће студенте о ономе што их овде чека.


За 2.684 места 2.900 кандидата

Жељу да полаже пријемни испит и упише се студије ма једном од 29 студијских програма у оквиру основних академских и струковних студија на Факултету техничких наука, Универзитета у Новом Саду; исказало је је 2.900 кандидата, наведено је у саопштењу ФТН.

Као и прошле године, највећи број кандидата, њих 92.2 одсто, искористио је могућност да се на Конкурс пријави електронским путем. Конкурс за упис у прву годину основних академских/струковних студија у школску 2021/22. годину расписан је за укупно 2.684 студента, од тога ће се за њих 1.483 студирање финансирати из буyета Републике Србије, а 1.201 студент биће самофинансирајући.

Највише кандидата пријавило се на студијски програм Софтверско инжењерство и информационе технологије на основним академским студијама, 450. Следи Архитектура, са 313 пријављених кандидата, док је на трећем месту, такође основних академских студија, студијски програм Рачунарство и аутоматика, на који се за полагање пријемног пријавило 279 кандидата.

Зависно од студијског програма, просечна оцена пријављених кандидата креће се од 31,77 за Софтверске и информационе технологије, до 36,64 за студијски програм Рачунарство и аутоматика.

Пријемни испити на ФТН-у одржавају се од 28. до 30. јуна.


Све је добро ораганизовано како се не би стварале гужве, кандидати су подељени по улазима, у зависности у којој просторији су полажу пријемни. Обезбеђена је за сваки случај служба медицинске помоћи због велике спољашње темепературе, и због тога што је било пуно кандидата.

Марина Марковић долази из Теслића у БиХ, ученица је генерације у својој школи, а завршила је смер Машински техничар за компјутерско конструисање. – Планирам да упишем Производно машинство и трему немам. За пријемни испит сам код куће пуно вежбала задтке са братом. Надам се да ћу добро урадити пријемни и да ћу се уписати на то што желим – рекла нам је Марина.

Александар Кнежевић долази из Инђије и за прву жељу изабрао је Механизацију и конструктивно машинство .

- Највише ме у томе занима три-Д моделовање. Надам се да ћу овде успети да научим нешто, па и да наставим школовање, и да после нађем неки добар посао. За пријемни испит сам се активно спремао још од фебруара, све сам детаљно прешао и сада немам трему. Уздам се у знање и мало среће, па ћемо видети шта ће бити. Припремао сам се похађајући факултетски онлајн курс, а доста тога сам радио и сам.

В. Црњански

 

EUR/RSD 117.5865
Најновије вести