Ни у школама у Војводини неће бити наставе због грипа

НОВИ САД: Влада Србије одлучила је данас да продужи зимски распуст за основце и средњошколце још недељу дана, како би се смањила могућност преношења вируса грипа.
1
Фото: Dnevnik.rs

Сагласно данашњој одлуци Владе Републике Србије донете по препоруци Министарства здравља, због епидемије грипа наставе неће бити ни у војвођанским школама у периоду од 18. до 24. фебруара, а деца се у  школске клупе враћају 25. фебруара, у понедељак, саопштено је из Покрајинске владе.

Наиме, Вада Републике Србије донела је на данашњој седници препоруку свим јединицама локалне самоуправе да се распуст у основним и средњим школама продужи и следеће недеље, односно да се настава не одржава од 18. до 24. фебруара.

Влада је ову препоруку, која предвиђа да први радни дан за основне и средње школе буде 25. фебруар, донела због смањења ризика и изложености ђака вирусу грипа.

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, до сада је у Србији од грипа оболело 104.687 пацијената, а умрло је 29 особа пацијената, чија се смрт може довести у везу са грипом. Епидемиолошка ситуација у Србији у складу је с кретањем обољења за овај период године. Највећи број оболелих у нашој земљи бележи се код деце у узрасној групи до четири године.

Региструје се висок интензитет активности вируса грипа и широка географска распрострањеност. Потврђени случајеви грипа су са територије Града Београда, Нишавског, Јужнобачког, Поморавског округа, Јабланичког, Колубарског, Расинског, Севернобачког, Севернобанатског, Западнобачког, Златиборског, Шумадијског, Моравичког, Рашког, Пиротског, Браничевског, Подунавског, Средњебанатског, Јужнобанатског, Мачванског, Борског, Сремског, Топличког, Зајечарског, Пчињског округа и са територије надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица. Од почетка сезоне 2018/2019. епидемије грипа пријављене су на територији Пиротског, Златиборског, Моравичког округа и на територији Града Ниша.

 

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести