ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА РХМЗ Ево шта нас чека на пролеће и лето; НАЈАВЉЕНИ И ТОПЛОТНИ ТАЛАСИ

ФЕБРУАР 2024: У већем делу Србије блажи и мало влажнији, а у Војводини и Тимочкој Крајини блажи и влажнији фебруар. Мала вероватноћа за појаву јаких јутарњих мразева, наводи се у дугорочној прогнози Реппубличког хидрометеоролошког завода Србије.
2
Фото: Pixabay

Средња минимална температура ваздуха у фебруару имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 3,1 степена Целзијусове скале у односу на вишегодишњи просек. Средња максимална температура ваздуха у фебруару биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за 2,8 степени Целзијусових у односу на вишегодишњи просек.

MАРТ 2024: У већем делу Србије топлији и просечно влажан, а у Војводини и Тимочкој Крајини топлији и влажнији март. Могући слаби или умерени јутарњи мразеви. Средња минимална температура ваздуха у марту имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1,4 степени Целзијусових у односу на вишегодишњи просек. Средња максимална температура ваздуха у марту имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1 степен.

Фото: pixabay.com

АПРИЛ 2024: Топлији и просечно влажан април. У првој декади априла могућа појава слабог или умереног јутарњег мраза. Средња минимална температура ваздуха у априлу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1 степени Целзијусове скале у односу на вишегодишњи просек. Средња максимална температура ваздуха у априлу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за 1 до 2 степена Целзијусових у односу на вишегодишњи просек.  

MАЈ 2024: У већем делу Србије просечно топао и просечно влажан, а у Југоисточној Србији просечно топао и влажнији мај. Мајске кише. Средња минимална температура ваздуха у мају имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,4 степена Целзијусових у односу на вишегодишњи просек. Средња максимална температура ваздуха у мају имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,2 степена у односу на вишегодишњи просек.

Фото: Dnevnik.rs

ЈУН 2024: У већем делу Србије топлији и просечно влажан, а у Војводини топлији и мало сувљи јун. Средња минимална и мксимална температура ваздуха у јуну биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,6 степени Целзијусових у односу на вишегодишњи просек. У већем делу Србије месечна сума падавина током јуна биће у границама вишегодишњег просека са вредностима око 5 милиметара нижом у односу на вишегодипњи просек, а у Војводини биће испод или у границама вишегодишњег просека са вредностима просеку око 10 милиметара нижим у односу на вишегодишњи просек.

Фото: pixabay.com

ЈУЛ 2024: Топлији и просечно сув јул. Могућа појава топлотних таласа. Средња минимална температура ваздуха у јулу биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,7 степени у односу на вишегодишњи просек. Средња максимална температура ваздуха у јулу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0,9 степени Целзијусових у односу на вишегодишњи просек.

Фото: Дневник/ Р. Хаџић

АВГУСТ 2024: У већем делу Србије топлији и сувљи, а у Војводини и Западној Србији топлији и просечно влажан јун. Топлотни таласи. Средња минимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1 степен у односу на вишегодишњи просек. Средња максимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0,9 степени Целзијусове скале у односу на вишегодишњи. Месечна сума падавина током августа биће испод или у границама вишегодишњег просека са вредностима око 10 милиметара нижим у односу на вишегодишњи просек.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести