Званично почела сезона мотоциклиста

БЕОГРАД: Званично је почела сезона мотоциклиста и у наредном периоду биће их све више.
Defile motoraša u Novom Sadu  Foto: Dnevnik.rs/ R. Hadžić
Фото: Дефиле мотораша у Новом Саду  Фото: Дневник.рс/ Р. Хаџић

Са пролећним темепературама појачава се и интензитет саобраћаја, па је неопходна и већа опрезност свих учесника у саобраћају.

Др Владимир Јевтић из  Асоцијације за безбедност мотоциклиста изјавио је за Танјуг да је све већи број мотоциклиста на улицама, а да за друге возаче то значи да много више пажње обрате на мотоциклисте, јер не желимо статистику од прошле године, када је било 50 погинулих возача мотоцикала и мопеда и близу 1.300 повређених возача двоточкаша.

"То су углавном млади људи, то лечење изузетно скупо кошта, а све  почиње од недавања мигавца и коришћења мобилних телефона у вожњи”, рекао је Јевтић.

Апеловао је на друге возаче да схвате да недавање мигавца дефинитивно може да убије некога.

"Што се тиче возача мотоцикала и мопеда јесте да је почетак сезоне, возите лагано, нема никакве журбе, година је пред нама и не морате за један дан да надокнадите и постигнете све што нисте урадили у последња четири месеца”, рекао је Јевтић.

Поручио је возачима мотоцикала и мопеда да тренирају и пазите јер је коловоз сада хладан и да имају на себи што уочљивију опрему како би били уочљиви.

“Углавном се возачи нажалост сете заштитне опреме када леже у Ургентном центру. Иако ово сурово звучи, обуците се како бисте желели да сте обучени у случају пада, нико то не жели, али морамо бити опрезни”, истакао је Јевтић.

Указао је да су најфреквентније руте викенд руте - Авалски пут и правци ка Младеновцу и Сопоту, додајући да су то места  где се догађа највећи број незгода.

"И не постоји викенд да ту немамо црну статистику. Возачи аутомобила и других возила треба да буду опрезни на том путу од петка поподне до недеље касно у ноћ”, нагласио је Јевтић.

Навео је да је због почетка званичне сезоне мотоциклиста припремљен онлајн смарт мото тренинг, први онлајн курс безбедне вожње у региону који поможе да возачи унапреде знања и вештину вожње, стекну веће самопоуздање и сачувају живот.

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести