Антић: Приоритет механизма Кина+17 је економски раст

БЕОГРАД: Приоритети Механизма сарадње Кина + 17 земаља Централне и Источне Европе (Кина-ЦИЕЗ) су заједничка борба против вируса корона и економска сарадња свих земаља чланица како би се убрзао привредни раст, рекао је данас министар рударства и енергетике Александар Антић који је у име Србије учествовао на данашњој видео конференцији Кина-ЦИЕЗ.
aleksandar antic
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)
"Сагласили смо се да је видео конференција експерата из свих 17 држава плус Кина, која је одржана 14. марта, имала значајан допринос глобалној борби против пандемији, а и сагласили смо се да је међусобна сарадња и у региону, уз подршку ЕУ, али пре свега уз једну снажну подршку Кине дала добре резултате", рекао је Антић.
 
Каже да данас готово све земље у регион осећају ефекте умањеног деловања вируса и из тог разлога Србија је подржала иницијативу Механизма да се одржи видео конференција свих министара здравља, како би се излазак из кризе координирао, боље разумео и прешло на други правац - развој економије.
 
"Разговарали смо о томе да сада морамо да се фокусирамо на економију и економски раст, да развој сарадње на плану економије мора бити свима приоритет и како да се појача сарадња чланица са Кином, али и свих чланица међусобно", навео је Антић.
 
Према његовим речима, тема разговора била је и како помоћи и дати посебан подстицај туристичкој индустрији која је због вируса корона претрпела највећу штету.
 
На данашњој конференцији, додаје Антић, тема је била и нови термин за одржавање Самита “Кина+17” и подсетио да је одржавање тог самита планирано за април ове године, али је одложен због короне.
 
"Договорено је да се нови термин самита одреди у консултацији са свим државама чланицама, уз оцену да је потребно тај самит одржати што пре, наравно, у односу на околности везано за епидемију", рекао је Антић.
 
Домаћин самита биће кинески председник Си Ðинпинг, а Србију ће у Пекингу предводити српски председник Александар Вучић, додао је Антић и казао да је тај самит за нашу земљу од великог значаја.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести