Бангладеш жели српски капитал, амбасадор очекује инвестиције

БЕОГРАД: Амбасадор Бангладеша у Риму задужен и за Србију, Абдус Собхан Сикдер, позвао је данас српске привреднике да улажу у његову земљу која важи за једну од најсиромашнијих држава у свету.
1
Фото: Tanjug

Собхан Сикдер је рекао да српским инвеститорима та земља заузврат нуди најјефтинију радну снагу која постоји и додатне субвенције од стране владе Бангладеша.

Амбасадор је представљајући потенцијале за сарадњу две земље, Србије и Бангладеша у Привредној комори Србије рекао да се грађани његове земље још увек сећају подршке коју је некадашња СФРЈ пружила независности његове земље као и снажног партнерства у Покрету несврстаних.

"Бангладеш је највећи извозник одеће на свету после Кине. То је наш најважнији производ, а извозимо у Америку, Немачку, Италију...", рекао је Сикдер и позвао српске бизнисмене да буду страни инвеститори у Бангладешу.

Са својих 168 милиона становника Бангладеш је једна од најсиромашнијих држава на свету.

Преко 40 одсто становништва Бангладеша зарађује мање од једног долара дневно.

"Радна снага нам је јефтина зато што смо сиромашна земља. Уколико је неко заинтерсован да послује и добије јефтину радну снагу, наша влада нуди подстицаје", каже Сикдер.

Иначе, највећи проценат Бангладежана, чак 45 одсто њих, запослено је у пољопривредном сектору.

Значајни пољопривредни извозни производи су пиринач, јута, шећер, свила, памук, бибер, кари и остали зачини, а у 100 земаља извозе фармацеутске производе.

Амбасадор наводи да тој земљи недостаје много тога, највише савремених машина, амбалажа, аутомобили, али и вино и војна опрема.

Упозорава на једну ствар за коју је, каже, сигуран да ниједан инвеститор који жели да дође у ту земљу неће волети, а то су огромне гужве у саобраћају.

"Само једна ствар коју привредници неће волети, то су застоји у саобраћају. Људи из других земаља могу да доживе културни шок јер је код нас саобраћај компликован, највише у великим градовима", рекао је Сикдер.

Директор Сектора за међународне односе у Привредној комори Србије Јелена Јовановић истакла је да две земље имају велики потенцијал за сарадњу и позвала домаће инвеститоре да јачају пословне везе са Бангладешом.

Дипломатски односи са овом земљом су успостављени 1971. године, а амбасада Србије у Њу Делхију (Индија) радно покрива и Бангладеш.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести