Беогас купује предузеће Сомбор-гас

БЕОГРАД: Комисија за заштиту конкуренције одобрила је предузећу "Беогас" из Раковице куповину сомборског предузећа за изградњу гасовода и дистрибуцију природног гаса "Сомбор-гас". 
1
Фото: Dnevnik.rs

Како се наводи у решењу, објављеном на сајту Комисије, "одобрава се у скраћеном поступку концентрација учесника на тржишту", а која настаје стицањем непосредне индивидуалне контроле Беогаса над предузећем из Сомбора.

Друштво за изградњу и одржавање гасовода и дистрибуцију гаса Беогас д.о.о. је основано 1998. године и активно је у изградњи и одржавању гасовода као и у дистрибуцији природног гаса. 

Дистрибутивна мрежа природног гаса овог друштва простире се на територијама општина Чукарица, Вождовац, Палилула, Пећинци и Бачка Топола. 

Фирма Беогас припада групи друштава којом као крајње матично предузеће

управља "Петрол Словенска енергетска дружба" из Љубљане.

Акције овог словеначког предузећа листриране су на Љубљанској берзи, при чему ниједан акционар не поседује контролни утицај. 

Према јавно доступним информацијама, три највећа акционара овог

друштва на дан 31. марта ове године били су "Чешкословенска обћодни банк А.С." са

12,78 одсто акција, затим "Словенски државни холдинг дд" са 12,68 процената акција и Република Словенија са 10,10 посто акција. 

Петрол група је на подручју југоисточне Европе претежно активна у области трговине нафтом и нафтним дериватима. 

Када је реч о фирми Сомбор-гас, које је основано 1999. године, оно покрива својом мрежом територији града Сомбора.

Тренутно се налазе под контролом хрватског предузећа из Загреба "Монтмонтажа" које поседује већински удео од 67 одсто основног капитала овог друштва. 

Власник преосталог, мањинског удела овог друштва од 33 процента, без могућности контроле, је Скупштина општине Сомбор.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести