Берг: ЕБРД и влада раде стратегију конкурентности српске привреде 

БЕОГРАД: Директор ЕБРД-а у Србији Данијел Берг изјавио је да та финансијска институција има стални дијалог са владом Србије по питањима конкурентности српске привреде и тренутно ради на петогодишњој стратегији. 
Danijel Berg, EBRD  Foto: Tanjug/video
Фото: Данијел Берг Фото: Танјуг/видео

„Србија мора да ухвати корак са тенденцијама какве постоје у Норвешкој, Финској у свим важним областима од одрживог развоја до заштите животне средине", нагласио је Бег на 17. Економском самиту Србије под називом "Мапа пута ка унапређењу конкурентности". 

Берг је истакао да је веома важно да се стално напредује у повећању конкурентности и да Србија мора да настави да се креће даље. 

Рекао је да кретање представља и ако се чине два корака напред и једна уназад, да је најважније се креће. 

Такође је оценио да миграција, односно одлазак љууди не представља само проблем, већ и шансу. 

Указао је на свој пример, рекавши да је Американац, чија се породица пре пар стотина година преселила из Украјине и Литваније у САД. 

„Данас људи могу да се крећу много лакше. Србији можда, на први поглед та миграција не представља предност, али треба имати у виду да се неки од тих људи враћају и својим стеченим знањем могу да допринесу расту привреде“, објаснио је Берг. 

Према његовим речима, треба настојати да се подстичу људи који се образују на западу да се врате. 

Што се конкурентности тиче ЕБРД, како истиче, има стални дијалог са владом, и тренутно ради на петогодишњој стратегији. 

Берг је указао да Србија ради доста и на инклузији жена у пословни свет, те оценио да, ако се буде још више на инклузији свих у друштву, биће направљен велики корак у региону.

Такође је нагласио да не треба трошити новац на непрофитабилна јавна предузећа, већ на нешто паметније. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести