Акције "Тесле" посрнуле услед распродаје биткоина

ЛОНДОН: Акције "Тесле" су посрнуле и како процењују тржишни актери ушле су у "црвено" на годишњем нивоу, услед снажне распродаје деоница ове високо котиране технолошке компаније и пада биткоина, у који је тај произвођач електричних аутомобила недавно уложио 1,5 милијарди долара.
tesla logo
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Vogel, File)

На трговању пре званичног отварања Њујоршке берзе, у 11:21 часова по средњоевропском времену, акција "Тесле" је потонула за више од 6,0 процената након пада од 8,5 посто током претходне трговинске сесије, јавља Ројтерс.

Фирма, на чијем је челу милијардер Илон Маск, бележила је звездани успон од 2020. године, коју је започела на ценовном нивоу од око 85 долара по акцији да би 25. јануара ове године достигла коту од 900 долара по акцији.

Акцијама "Тесле" се тренутно тргује за око 673 долара, односно по цени за 25 посто нижој у односу на рекордну, што премашује пад од 20 процената који по дефиницији технички означава тржиште медведа, напомиње британска агенција.

Биткоин је такође "улетео" на тржиште медведа, срозавши се са врхунца од 58.354 долара, колико је вредео 21. фебруара, на 45.000 долара раније данас.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести