Цене нафте близу 70 долара за барел

ЛОНДОН: Цене нафте су наставиле данас раст трећи дан узастопно, јер укидање мера ограничења у Сједињеним Државама и деловима Европе наговештава раст потражње за горивом у летњој сезони и смањује забринутост због пораста броја корона случајева у Индији и Јапану.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

Глобална ценовна рефернца, северноморска нафта Брент ојачала је за 75 центи или 1,1 посто, на 69,63 долара за барел на трговању око поднева по средњоевропском времену, а америчка сирова нафта WТI је порасла за 67 центи или 1,0 проценат, на 66,36 долара по барелу, јавља Ројтерс.

Цене оба типа нафте бележе највише нивое од средине марта.

"До скока цена нафте дошло је услед очекивања јаке потражње како се западне економије поново отварају. На тржишту се заиста предвиђа снажан раст потрошње горива и енергије у Сједињеним Државама и Европи током летњих месеци", каже Стивен Бренок, нафтни брокер у компанији ПВМ“, рекао је он.

Оштар пад залиха нафте у САД-у, такође је допринео поскупљењу "црног злата".

Амерички институт за нафту (АПИ) известо је да су залихе овог енергента пале за 7,7 милиона барела у недељи завршеној 30. априла, додаје Ројтерс позивајући се на два неименована тржишна извора.

То је троструко већи пад од оног који су предвиђали аналитичари у анкети британске компаније.

Америчке залихе бензина су такође опале за 5,3 милиона барела.

Трговци сада ишчекују податке америчке Управе за енергетске информације, који треба да буду објављени касније данас, како би видели да ли и званични подаци показују тако велики пад.

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести