Цене нафте расту уочи састанка групе ОПЕК +

СИНГАПУР/МЕЛБУРН: Цене нафте су данас наставиле раст док трговци ишчекују да виде да ли ће се главни произвођачи “црног злата” договорити на виртуелном састанку крајем недеље да продуже смањење производње какао би подржали јачање цена.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

Цена фјучерса северномосрске нафте “брент” порасла је за 0,94 посто или 36 центи, на 38,68 долара за барелм на јутрошњем трговању у 6,30 часова по сред оевропском времену, извештава Ројтерс.

Фјучерси америчке “лаке” нафте WTI су ојачали за 0,73 процента или 26 центи, на 35,70 долара за барел.

Цена “брента” се удвостручила у последњих шест недеља, захваљујући смањењу испорука Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њених савезника, укључујући Русију, групе популарно назване ОПЕК +.

Ипак, цене оба ова типа нафте су још увек ниже за око 40 процената него на почетку године.

Произвођачи из алијансе ОПЕК+ размотриће на састанку, који ће вероватно бити одржан 4. јуна, да ли да и у јулу и августу наставе са смањењем производње од 9,7 милиона барела дневно (бпд), што чини око 10 посто глобалне производње.

Према плану ОПЕК + групе договореном у априлу, рекордно смањење испорука било је предвиђено за мај и јун, да би се потом резање производње ублажило на 7,7 милиона барела дневно од јула до децембра.

Продужење споразума би могло да гурне цене нафте на 40 долара, процењују тржишни експерти.

Пад залиха сирове нафте у Кушингу, америчком центру за складиштење дистрибуцију “црног злата” у Оклахоми, на 54,3 милиона барела у недељи закључно са 29. мајем, такође је допринео јачању цена, кажу трговци.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести