Цене нафте се опорављају данас, порасле 10 одсто

ЛОНДОН: Цене нафте скочиле су данас за око 10 одсто након драстичног пада претходног дана, највећег у готово три деценије, јер инвеститори очекују потенцијалне државне економске подстицаје и јер је Русија сигнализирала да су разговори с ОПЕК-ом и даље могући.
nafta
Фото: pixabay.com

Цена фјучерса северноморске нафте "брент" порасла је за 3,36 долара, за скоро 10 процената, на 37,72 долара за барел на преподневном трговању, а у једном тренутку је дотакла чак ниво од 37,75 долара по барелу, извештава Ројтерс.

Америчка ВТИ нафта је ојачала за 3,14 долара, такође за око 10 одсто, на 34,27 долара по барелу, након што је претходно забележила ценовни максимум од 34,42 долара.

Цене оба типа нафте су се у понедељак суновратиле за 25 процената, спустивши се на најниже нивое од фебруара 2016. То је истовремено био њихов највећи једнодневни процентуални пад од 17. јануара 1991., када су се стропоштале на почетку првог Заливског рата.

Обим трговања за месец унапред и "брентом" и ВТИ нафтом бележи рекордне резултате након што се у петак распала трогодишња коалиција између Саудијске Арабије, Русије и других великих произвођача нафте, такозвана група ОПЕК +, што је покренуло рат с ценама нафте за тржишни удео.

Извршни директор Сауди Арамка, Амин Насер, изјавио је данас да његова земља планира да повећа испоруке на 12,3 милиона барела дневно (бпд) у априлу, знатно изнад садашњег нивоа производње од 9,7 милиона барела дневно, што је додатно појачало тензије у бици за тржишни удео.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести