Цене нафте у просеку ојачале за 7,0 процената

ЛОНДОН: Цене нафте су данас ојачале у просеку за око 7,0 одсто након тродневне распродаје која их је гурнула на најниже нивое у готово две деценије, а услед суноврата тражње због пандемије коронавируса и повећане понуде.
nafta pumpa
Фото: pixabay.com

Светска ценовна референца на тржиштима "цног злата", северноморска нафта "брент", која је за мање од две недеље изгубила 50 одсто вредности, скочила је данас на преподневном трговању у 10:45 часова по ГМТ, за 1,43 долара или 5,75 одсто, на 26,33 долара за барел, након што се јуче стропоштала на 24,52 долара, на најнижи ниво од 2003, извештава Ројтерс.

Цена америчке "лаке" нафте WTI је порасла за 2,40 долара или 11,8 процената, на 22,77 долара по барелу, после пада на претходној трговинској сесији од готово 25 посто, на 18-годишњи минимум.

Аналитичари, међутим, кажу да ће овај опоравак вероватно бити привремен, јер је пад потражње интензивиран због краха преговора овог месеца између Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и других прозивођача изван нафтног картела о додатном смањењу производње.

Пад тражње, нарочито у саобраћајном сектору, такође је утицао на презасићеност понуде рафинисаних производа, како шти су гориво за авионе и бензин.

Саудијска Арабија, лидер ОПЕК-а који је покренуо ценовни рат против Русије смањујући своје цене нафте, планира да наредних месеци пумпа рекордне количине од 12,3 милиона барела дневно (бпд).

"Од 1. априла, око четири милиона барела дневно би могло да преплави тржишта, што би потенцијално гурнуло цене сирове нафте на ниво испод 19 долара. Уколико неко не интервенише, ниједан произвођач нафте не профитира у тренутном ценовном амбијенту", навела је аналитичка кућа Џефрис у коментару.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести