Цене нафте у успону трећи дан узастопно

ЊУЈОРК: Цене нафте су порасле данас трећи дан заредом подстакнуте већом потражњом након извештаја Америчког института за нафту (АПИ) о паду америчких залиха "црног злата".
nafta
Фото: pixabay.com

Међународно референтна нафта Брент је ојачала за 1,9 одсто на 81,52 долара за барел на трговању до 16:25 часова по нашем времену, према подацима с тржишта које уживо прати портал oilprice.com.

Америчка WТИ нафта за испоруку у фебруару тргује се на нивоу од 77,67 долара за барел, што је такодје раст од 1,9 процената.

Амерички институт за нафту је објавио да су залихе сирове нафте у САД прошле недеље опале за 3,1 милион барела, преноси "Блумберг" позивајући се на изворе упознате са подацима.

Цене нафте су на путу да забележе први квартални пад од 2019. јер наставак заоштравања монетарне политике водећих централних банака прети да гурне САД и Европску унију у рецесију.

Трговци такође помно анализирају утицај ублажавања кинеских оштрих мера ковид ограничења на тржиште, као и упозорење Саудијске Арабије да ће Организација земаља извозница нафте и њени савезници остати проактивни и уз превентивно управљање глобалним тржиштем нафте.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести