Долар близу једномесечног максимума према корпи валута

ТОКИО: Долар се држи данас близу једномесечног максимума према корпи валута, пошто инвеститори покушавају да докуче да ли ће Федералне резерве (ФЕД) можда променити став у вези са политиком подстицаја након недавног скока инфлације у САД.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Доларски индекс, који прати кретање америчке валуте према главним ривалима, износио је 90,499 поена, након што је у уторак достигао једномесечни максимум од 90,677 бодова, упркос мешовитим америчким економским показатељима, извештава Ројтерс.

Наиме, промет у трговини на мало у САД пао је у мају више него што се очекивало, док је податак за април оштро ревидиран навише, знатно надмашујући ниво пре пандемије.

Подаци, који показују заокрет потрошње са робе на услуге због вакцинације која је Американцима омогућила да поново путују и баве се другим активностима, учврстили су перцепцију снажног економског опоравка САД-а.

Истовремено, према одвојеним статистичким подацима, инфлација велепродајних цена је убрзала у мају на 6,6 процената, што је њен највећи раст од новембра 2010.

Тржишни актери очекују да ће ФЕД узети у обзир прве разговоре својих креатора политике приликом процене када и којом брзином да се повуку из масивног програма куповине обвезница покренутог 2020. године.

Ипак, већина инвеститора сматра да ће се америчка централна банка суздржати од било каквих наговештаја да ће у блиској будућности почети да смањује обим стимулуса.

Евро се на азијским тржиштима мењао за 1,2129 долара, што је незнатна промена на дневном нивоу, настојећи да се опорави од прошлонедељног пада после саопштења Европске централне банке да ће задржати снажан обим подстицаја током лета.

Јен је био стабилан према долару на нивоу од 110,06 јена за долар, близу двомесечног минимума од 110,325 забележеног раније овог месеца, пошто је Банка Јапана ове седмице продужила неке од својих мера подршке током пандемије.

Британска фунта, која је у досадашњем току године бележила снажне перформансе, пала је на најнижи ниво у последњих месец дана од 1,4035 долара, упркос бољим подацима о запослености од очекиваних. Према последњим расположивим подацима са тржишта, фунта се тренутно мења за 1,40885 долара.

На крипто тржиштима, биткоин се тргује по цени од око 40.295 долара, а у уторак је у једном моменту достигао једномесечни максимум од 41.341 долара, чему је допринела вест о новом улагању компаније Микро Стратеџи у најпопуларнију светску виртуелну новчаницу, као и претходни твит шефа "Тесле" Илона Маска да ће можда поново омогућити куповину аутомобила ове компаније за биткоине.

Етер је имао мањи раст и трговао се за око 2.530 долара.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести