Држава на Берзу шаље „Телеком”, „Скијалишта” или ЕПС 

НОВИ САД: „Телеком Србија” би се најпре у односу на остала домаћа јавна предузећа могао типојави на берзи, док би „Електропривреда Србије” морала прво да се реорганизује у акционарско друштво, за шта је потребно од годину до две – казао је брокер Бранислав Јоргић за „Дневник” поводом изјаве министра финансија Синише Малог да је сагласан с тим да једно од јавних предузећа ускоро изађе на Берзу.
EPS, proizvodnja struje foto: Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Јоргић каже да би се уместо ЕПС-а релативно брзо у то трговање могла укључити „Скијалишта Србије”, и то образлаже тиме да су „Скијалишта” мало предузеће па за трансформацију из јавног предузећа у акционарско не би требао дуг период, али и зато што одржавање скијалишта у планинским центрима не представља делатност од посебног државног интереса.

Уопште гледано, за домаће компаније је добро да се нађу на Берзи, не само да би шириле сопствени капитал већ и што би у том случају домаћи и страни инвеститори добили могућност да на транспарентан начин улажу сопствени капитал јер су им у садашњим условима те могућности ограничене, навео је Јоргић, спомињући да се трговањем хартијама од вредности на Берзи отвара могућност и да се грађани укључе у већем обиму пратећи берзанска кретања куповином и продајом акција.


Потребни берзански стандарди

Зоран Грубишић је прецизирао да мора да се уради проспект, да се понуде све информације везане за компанију и да се доносе званична одлука на управном одбору компаније. Уз то, додаје, потребно је да јавно предузеће испуни стандарде Београдске берзе који су везани за више параметара, при чему је битна величина, односно тржишна вредност компаније, годишњи приход, број запослених, профит, односно више важних параметара које инвеститори сагледавају.

Верујем да, о којој год компанији да причамо, она испуњава те услове, односно стандарде које је поставила Београдска берза, рекао је Грубишић.


Евентуални излазак једног од јавних предузећа на Берзу појачао би квалитет хартија од вредности, чиме би се привукла пажња већих инвеститора, оцењује професор на Београдској банкарској академији Зоран Грубишић за Танјуг.

Како додаје, већина јавних предузећа могла би бити кандидати за евентуални излазак на Берзу.

Велика јавна предузећа, каже, испуњавају стандарде за излазак на Београдску берзу јер су довољно велика, довољно значајна, како у погледу броја запослених, тако и у погледу годишњих прихода и вредности капитала који ће бити понуђен.

Дакле, не сумњам да је то све испуњено, ствар је више на одлуци, на тајмингу када и како се отворити на Београдској берзи, рекао је Грубишић.

Министар Мали је раније казао да тек треба да се разговара и одлучи које би јавно предузеће изашло на Берзу, а Грубишић процењује да би то могао бити „Телеком”. Додаје да је одлука о изласку било којег јавног предузећа на Берзу на држави, као већинском власнику. Таквој одлуци, каже, мора да претходи и урађен проспект, званичан документ који обично ради нека инвестициона банка која припрема и заокружује слику о компанији.

Проспект представља, како објашњава Грубишић, заштиту свих инвеститора који би улагали у акције те компаније.

З. Д. – Д. У.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести