ФЕД најавио рок за подизање камате, очекује већу инфлацију

ВАШИНГТОН: Америчке Федералне резерве (ФЕД) знатно су подигле своје инфлационе прогнозе за ову годину на заседању завршеном касно синоћ и најавиле ближи временски оквир у којем ће кренути с повећањем каматне стопе.
dolari
Фото: pixabay.com

Међутим, централна банка САД није дала наговештаје о томе када ће почети да смањује свој агресивни програм куповине обвезница, иако је председник ФЕД-а Џером Пауел признао да су званичници разговарали о том питању на састанку, извештава ЦНБЦ.

Као што се и очекивало, Федерални комитет за операције на отвореном тржишту (ФОМЦ), који одлучује о монетарној политици, једногласно је оставио референтну каматну стопу на краткорочно задуживање близу нуле.

Ипак, званичници су наговестили да би до повећања стопе могло доћи већ 2023. године, док су у марту рекли да не очекују подизање камате бар до 2024. Графикон о очекивањима појединачних чланова ФОМЦ-а указује на потенцијално два повећања камате 2023. године.

Мада је ФЕД подигао стопу очекиване инфлације у овој години на 3,4 посто, што је за пун процентни поен више од мартовске пројекције, у саопштењу са седнице се поново наводи да су инфлаторни притисци „пролазни“. Повећање инфлаторних очекивања ФЕД-а долази након највећег раста потрошачких цена у САД у последњих 13 година.

Тржишта су одреаговала на вести ФЕД-а, при чему су акције пале а приноси на државне обвезнице порасли јер су инвеститори очекивали пооштравање монетарне политике, укључујући евентуално успоравање куповине обвезница већ ове године.

Чак и уз повећану прогнозу раста потрошачких цена за ову годину, Комитет и даље сматра да ће се инфлација дугорочно кретати у овиру циљане стопе од 2,0 процента.

"Очекујемо да ће се висока стопа инфлације сада смањити", рекао је Пауел на конференцији за новинаре након седнице.

Упозорио је, ипак, да динамика поновног отварања економије "повећава могућност да се инфлација покаже вишом и постојанијом него што ми предвиђамо“.

Званичници централне банке су, такође, подигли пројекцију раста бруто домаћег производа за ову годину на 7,0 посто са ранијих 6,5 процената. Процена незапослености остала је непромењена на 4,5 одсто.

„Овај бржи раст је одраз континуираног повратка економске активности са депресивног нивоа, али фактори на које пандемија више утиче су и даље слаби, мада показују побољшање“, рекао је Пауел.

ФОМЦ је подигао камату коју плаћа на вишак резерви за пет базних поена на 0,15 посто.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести