Кинески Хајсенс презуима јапански Санден за 167 милиона евра

МАРИБОР: Кинеска Хајсен (Хисенсе) група је, након преузимања словеначког Горења, наставила са аквизицијама куповином јапанске Санден корпорције за 167 милиона евра, пише мариборски дневник Вечер.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Хајсен је, како се прецизира, купио 83,6 милиона акција Сандена, што представља приблжно 75 посто свих гласачких права у јапанској компанији, која је један од водећих светских произвођача и добављача аутомобилских компресора за климатизацију и аутомобилских клима система.

Санден, основан 1943. године, листиран је на Токијској берзи, а у пословној 2019. години је оставрио приход од продаје у износу од 1,58 милијарди евра.

Јапанска компанија је објавила на Токијској берзи да је од јуна прошле године трагала на глобалном нивоу за одговарајућин новим инвеститором и да је међу више од 25 потенцијалних улагача изабрала Хајсен групу.

Заједно са Хајсенс корпорацијом планира да развија ново енергетски интегрисано управљање возилима, мрежно повезивање возила и технологију за управљање климатизацијом помоћу вештачке интелигенције.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести